Indemnizații lunare pentru cei care au efectuat stagiul militar în detașamente de muncă!

Distribuie pe:

Legea nr. 234/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 955, din 25 noiembrie 2016, modifică articolul 2 din Legea nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii, în perioada 1950-1961.

Astfel, noul articol prevede: „Persoanele care s-au aflat în situația prevăzută la art. l (cetățeni români, care au efectuat stagiul militar în detașamentele de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii, în perioada 1950 -1961) au dreptul la o indemnizație lunară, neimpozabilă, de 5 lei pentru fiecare lună de stagiu miliar efectuat în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii".

Dovedirea calității de beneficiar se face cu livretul militar (în original și copie) ori de adeverința eliberată de centrele militare județene sau de UM 02405 Pitești (în original și copie). La cererea care se depune la casele județene de pensii, solicitantul are obligația să depună și actul de identitate (în original și copie) și certificatul de căsătorie sau certificatul de deces al soțului (în cazul soției celui decedat).

Scopul misiunii este acordarea de sprijin și asistență directă autorităților de resort franceze în asigurarea securității zonelor cu afluență turistică sezonieră, unde se pot săvârși fapte antisociale.     Polițiștii români vor participa, alături de polițiștii francezi, la activități de patrulare și misiuni de siguranță publică, pentru prevenirea faptelor de infracționalitate stradală, vor sprijini verificările efectuate de polițiștii francezi în stabilirea identității persoanelor de cetățenie română care sunt victime sau autori ale unor fapte penale.

Polițista din Mureș care participă la misiune are experiență în structurile operative ale Poliției Române și a parcurs un proces de selecție care a constat în verificarea cunoștințelor teoretice legislative și a nivelului de cunoaștere a limbii țării în care va desfășura misiunea.

Pe lângă indemnizație, cei care și-au efectuat stagiul militar în detașamente de muncă beneficiază și de asistență medicală și medicamente în mod gratuit (atât în tratamentul ambulatoriu, cât și în timpul spitalizării) și de scutirea de la plata taxei de abonament la radio și televizor.

De aceste drepturi beneficiază și văduvele supraviețuitoare ale titularilor, dacă ulterior nu s-au recăsătorit, însă indemnizația lunară va fi de doar 50% din cea care s-ar fi cuvenit soțului decedat.

 

Lasă un comentariu