Zi sfântă pentru români, pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic „Gheorghe Marinescu"

Distribuie pe:

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie...?", citându-l pe marele nostru poet, prozator și jurnalist Mihai Eminescu, întrebându-ne și azi, încercăm să răspundem, simplu și firesc, acestei întrebări. Îi dorim scumpei noastre patrii să fie iubită, să-i fie admirată fiecatre colină, fiecare creastă a munților, fiecare râu, fiecare român să fie mândru de minunata-i țară. Îi dorim ca trecutul să-i fie călăuză și tinerii să-l urmeze, să-i urmeze idealurile. Dorința românilor de a fi uniți, o dorință sfântă care rămâne în memoria poporului un deziderat, o cale de urmat.

O școală educă, iar o educație completă implică insuflarea valorilor morale, tinerii noștri trebuie să știe, să perceapă și să înțeleagă diferența dintre bine și rău, să simtă că aparțin unui loc, iar acel loc este sfânt, acolo este înrădăcinat asemeni unui arbore, care fără rădăcini și fără semeni își duce existența stingher, rătăcit și solitar. La Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu" din Târgu-Mureș, profesorii împreună cu elevii s-au pregătit, iar Ziua României a prins viață, în data de 28.11.2016, prin câteva proiecte care au transformat liceul într-un loc magic în care, sărbătoarea a însuflețit dragostea de țară.

Activitățile desfășurate au avut ca temă: Ziua României. Proiectul la Geografie a fost organizat de domnul director Cornel-Cristian Vulc. Elevii au ales simbolurile României: steagul, imnul și stema și au realizat o expoziție. Concursul de postere tematice a fost organizat de domnul director adjunct Gabriel-Cornel Grozav. Concursul la Limba română cu tematică a fost coordonat de consilier educativ profesor Cristina-Ligia Matei și profesor Ancuța Pașcan. În cadrul acestui concurs elevii au recitat, au cântat, s-au costumat în porturi tradiționale românești, și-au descris costumele și fiecare clasă și-a ales un simbol care să-i reprezinte: tricouri cu tricolorul, bentițe tricolore, papioane tricolore, picturi tricolore pe față, brățări tricolore și bentițe tricolore. Tricolorul a prins viață, a inviorat uniformele elevilor care, plini de bucurie, au arătat că tricolorul poate fi purtat cu mândrie în diverse forme. În urma acestei competiții s-au desemnat câștigătorii: Premiul I: clasa a IX-a C, profesor diriginte Ancuța Pașcan, Premiul II: clasa a XI-a B, profesor diriginte Cristina Matei, Premiul III: clasa a IX-a B, profesor diriginte Dorin Lobonț, Mențiunea I: clasa a X-a C, profesor diriginte Ana Cifu, Mențiunea a II-a: clasa a XII-a A, profesor diriginte Nelu Moldovan, Mențiunea a III: clasa a XI-a A, profesor diriginte Monica Rusu. Domnul profesor Liviu Ilioasa a organizat expoziția „România interbelică", o expoziție care a adus în prezent izul unei Românii prospere din punct de vedere cultural, o perioadă care rămâne pentru toți românii un simbol. Domnul director Cornel-Cristian Vulc și domnul director adjunct Grozav-Cornel Gabriel au transmis „La mulți ani, tuturor românilor!", „La mulți ani, România!"

Au salutat inițiativa elevilor și a profesorilor de a transforma liceul într-un colțișor de rai în această zi sfântă. La final, elevi și profesori au servit la cantina școlii celebrul „ciolan cu fasole", devenit tradiție la Liceul Teoretic „Gheorghe Marinescu".

Sentimentele patriotice unesc, aduc în sufletul tuturor bucurie, de Ziua României, toată țara este mai înfloritoare, tricolorul o umple de culoare, lumină și speranță. Iubirea plutește în aer iar trecutul ne amintește de strămoșii noștri care s-au sacrificat pentru viitorul acestei țări și pentru libertatea noastră. Cu asemenea strămoși, noi, românii, trebuie să gândim la fel de românește, să păstrăm valoarea acestei țări. Valoarea, bogăția cea mai mare, pe lângă toate celelalte bogății ce le are: munți, câmpii, șesuri, mare, râuri, fluvii, bogății minerale, o reprezintă oamenii săi. Românii, binecuvântați de Dumnezeu, cu suflet mare, iluminați de trecut, au adânc înrădăcinată dorința de a rămâne uniți în cuget și simțiri. La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Lasă un comentariu