„Mari și mici sărbătorim" Zilele Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu"

Distribuie pe:

Moto: „Niciun paradis nu e frumos ca acela pe care și-l zugrăvește omul în sufletul său." (Liviu Rebreanu)

Sfârșit de noiembrie, în care natura s-a grăbit să ne aducă recele iernii, cu miros de decembrie și sărbători mult așteptate.

Pentru elevii, dascălii și părinții Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu", sărbătorile au început. La sfârșitul lunii noiembrie îl sărbătorim în fiecare an pe patronul și mentorul nostru spiritual, scriitorul Liviu Rebreanu, ocazie cu care zilele de 28 și 29 au fost declarate „ Zilele școlii".

Pentru noi, cei mai mici învățăcei, Clasa Pregătitoare B, este prima „întâlnire" cu Rebreanu. Prea mici pentru a-i cunoaște opera, dar destul de mari pentru a putea scrie „Ion",„ Mara", „Maieru", aceste nume de referință din biografia și creația lui, noi ne-am gândit să-l sărbătorim așa cum știm noi mai bine, prin activități de învățare, activități de creație și joc.

Noi suntem clasa „Albinuțele istețe" și am fost foarte mândri de numele nostru când am aflat ce spunea Liviu Rebreanu despre istețime: „O linguriță de istețime face mai mult decât un car de putere". Și am pornit să demonstrăm aceasta prin activitățile noastre:

28 noiembrie: „La întâlnire cu Rebreanu": vizionarea unui filmuleț cu aspecte din viața și creația marelui scriitor transilvănean; realizarea unui poster cu imagini (portretul autorului și poze de familie, casa memorială, copertele unor romane și nuvele, citate celebre).

„Mari și mici, sărbătorim" - activitate comună cu clasa a IV-a C, prof. Alina Togănel, activitate desfășurată în sala noastră de clasă și care a cuprins jocul „Recunoaște personajul, povestea/basmul, autorul", conceput sub forma unui ppt, însumând cunoștințe pentru amândouă categoriile de vârstă; prezentarea unor poezioare și cântece de toamnă și cele despre primul moș așteptat, Moș Nicolae; dans tematic.

Activitatea practică, o activitate de tip hands man, a constat în confecționarea ghetuței moșului și a unor brăduți din hârtie colorată, cei mici ajutându-i pe cei mari, iar la urmă au împărțit produsele.

29 noiembrie: „Muncim, zâmbim, sărbătorim", activitate comună de joc și creație cu elevii clasei a IV-a C, în sala de clasă a acestora.

Am asistat la o activitate inedită, de adâncă trăire românească, ea înscriindu-se în spiritul marii noastre sărbători, Ziua Națională a României. Am fost întâmpinați de colegii noștri îmbrăcați în costume naționale și am fost încântați de poeziile, cântecele și dansul lor popular. La urmă ne-am înfruptat din produsele tradiționale românești, pregătite de gazdele noastre.

„Ziua ușilor deschise"- activitate demonstrativă cu participarea și implicarea efectivă și activă a părinților. În prima parte a activității am făcut o trecerea în revistă a cunoștințelor însușite de micii învățăcei din Clasa pregătitoare B, în intervalul de timp ce s-a scurs din septembrie până în prezent. A fost o abordare integrată, în care s-au împletit cunoștințe din toate ariile și disciplinele curriculare. La sfârșit copiii au prezentat un dans tematic cu umbreluțe, ce a făcut deliciul asistenței.

Ora a doua a activității a fost „momentul" părinților: Concursul: „Cel mai bun recitator/povestitor părinte-copil". Am avut juriu și premii. A fost un moment emoționant, în care adulții au devenit copii, copiii au înțeles că școala este o familie lărgită, iar părinții că sintagma „școală-copil-familie" poate depăși granițele unui deziderat și poate deveni o realitate.

Activitatea de creație colectivă, „Ghetuța lui Moș Nicolae" și „Brăduțul ", au unit dexteritatea, imaginația și creativitatea părinților și copiilor deopotrivă.

Ne-am bucurat de susținerea și participarea la activitate a doamnei director Mimi-Ionica Cuciureanu, despre care pot spune, fără să pot fi acuzată că folosesc cuvinte mari, parafrazându-l pe Kogălninceanu, „Om nou la vremuri noi".

Încărcați sufletește, mulțumiți de roadele muncii noastre, noi toți cei implicați în aceste activități, considerăm că putem aștepta cu fruntea sus Ziua noastră Națională, mândri că suntem români și că acolo unde trăim și muncim ne facem cu prisosință, pe măsura vârstei, pregătirii și priceperii, datoria.

 

Lasă un comentariu