„AM FOST AICI DINTOTDEAUNA" - O CARTE SIMBOL LA TG.-MUREȘ

Distribuie pe:

În prag de sfinte și mult așteptate sărbători, un eveniment copleșitor a fost dat să bucure sufletele noastre zbuciumate și anume lansarea cărții aparținând doctorului Sabin Bâldea „Am fost aici dintotdeauna". Vineri, 25 noiembrie 2016, în sala „Amfiteatru" a Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian" din Tg.-Mureș, Liga Scriitorilor Români - Filiala Mureș și invitații săi și-au deschis brațele și inimile pentru a primi cum se cuvine o carte intensă, o carte plină de luciditate, o carte simbol care „merită un loc de cinste în fiecare casă de daco-român" după cum spune dr. Geo Stroe în prefața acestui volum.

Nu ne vom pierde în elogii aduse autorului, deși le merită cu prisosință pentru întreaga sa muncă de documentare și nu numai, notele bibliografice numărând nu mai puțin de 214 titluri, ci ne vom rezuma a prezenta evenimentul înălțat de participanți la rang de colind pentru neam, lăsându-vă plăcerea și bucuria de a descoperi singuri, în calitate de cititori, rodul muncii dr. Sabin Bâldea. Așadar, sub bagheta de moderator a d-lui ing. Emil Cecălăcean, cuvântul de deschidere a fost acordat d-lui Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Mureș, care a arătat că această carte, dăruită de altfel cu generozitate tuturor participanților, este o carte „de citit și de dat mai departe", astfel încât să ajungă să bucure cât mai mulți cititori.

Au coborât colindele asupra auditoriului Sorina Bloj, director al Bibliotecii municipale „Petru Maior" din Reghin și însoțitorii săi, arătându-i d-lui dr. Sabin Bâldea, cât de mare nevoie aveam de cartea domniei sale, căci suntem bolnavi de dragoste de țară, o boală pe care nu o dorim vindecată și cu care sperăm să ne molipsim și copiii. Tot de la Reghin, au fost aduse, întru desfătarea ochiului și spiritului, minunate tablouri de iarnă purtând semnătura d-nei Elena Harja, care au îmbogățit lumina întregului eveniment și au stârnit dorul tradițiilor de iarnă.

Despre valorile naționale și importanța păstrării identității noastre a vorbit părintele pr. dr. Silviu Negruțiu, în al cărui discurs am regăsit deopotrivă durerea rănilor crestate în trupul neamului de jafurile la care a fost supusă sistematic țara noastră, dar și bucuria deschiderii acestei fântâni a istoriei care se dovedește a fi cartea „Am fost aici dintotdeauna".

Autorul, Sabin Bâldea, nu a făcut o prezentare obișnuită volumului său, așa cum s-ar fi așteptat probabil majoritatea invitaților, dânsul preferând să facă o mică incursiune în premisele care au stat la baza apariției acestei cărți și să vorbească despre tehnicile de manipulare psiho-socială sub influența cărora se află România, tehnici prin care se urmărește a-i fi zdruncinate tradițiile, valorile morale și credința. În spațiul simbol al țăranului român și al crucii, a arătat dânsul, unde își aveau locul onestitatea, devotamentul, sacrificiul, empatia și iubirea, se urmărește suprimarea moralității poporului român și intoxicarea cu propagandă anticristică. Referindu-se la limba română, cunoscută în timpuri mai vechi drept „limba bătrână", Sabin Bâldea arată că ea este cheia pentru unirea tuturor eforturilor de a ne menține ca națiune puternică pe care nimeni să nu o poată clinti.

În tot acest tremur de neam, care s-a dovedit a fi lansarea la Tg.-Mureș a cărții „Am fost aici dintotdeauna", versurile domnului Mircea Dorin Istrate au făcut o trecere lină către colindele de final de eveniment, ca o promisiune sacră că nouă noi ne vom aparține pentru totdeauna. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Lasă un comentariu