În România, FEMEILE SUNT CU MULT MAI PUȚIN DISCRIMINATE DECÂT ÎN EUROPA!

Distribuie pe:

Comisia Europeană informează că, în comparație cu media europeană, diferența de salarizare orară brută dintre femei și bărbați este de 4,5% în România, de patru ori mai mică decât media europeană!
„În România, diferența de salarizare orară brută dintre femei și bărbați este de 4,5%, în favoarea celor din urmă. Ea este de patru ori mai mică decât media europeană (16,7%), care favorizează și ea bărbații, valoarea maximă (28,1%) fiind înregistrată în Estonia.
În ceea ce privește diferența anuală dintre câștigurile globale brute, defalcate pe sexe, incluzând muncile din gospodărie (cum ar fi întreruperea carierei pentru creșterea unui copil sau îngrijirea unei rude), România înregistrează o valoare în favoarea bărbaților de 26,9%, la o medie europeană a aceleiași tendințe de 39,8%", precizează Comisia Europeană, citată de Agerpres.
Aceeași sursă afirmă că factorii care contribuie la diferența de salarizare în România sunt distribuția în sectoarele industriale (femeile lucrând în general în domenii care oferă o salarizare orară mai redusă la același nivel de calificare, cum ar fi educația, sănătatea sau asistența socială), vârsta (cu efect pozitiv asupra salarizării orare, femeile având vârste mai reduse decât bărbații), timpul de lucru (femeile având mai des locuri de muncă cu normă parțială decât bărbații).
Totodată, diferența de salarizare este influențată și de faptul că anumite tipuri de activități cu salarii reduse, precum cele de curățenie sau îngrijire, se desfășoară în afara pieței muncii oficiale (o diferență mai redusă însemnând, de fapt, o rată de ocupare mai mică în rândul femeilor).

Lasă un comentariu