„Hans, cel din a treia casă" !

Distribuie pe:

Ce să zic, m-ai lăsat mască văzându-ți vituperările la adresa țării tale și a ziarului la care lucrez, cum știi să răstălmăcești adevărurile după cum îți dictează interesele. Spui că nu faci politică, dar te iei de un om vorbind la adresa senatorului Marius Pașcan, care a putut smulge câteva zeci de mii de hectare de pădure retrocedate cu japca unor așa-ziși moștenitori maghiari. Fapt elocvent, se pot vedea cu ochiul liber jaful, tăierile masive și necontrolate din mai toată țara, preponderent în Harghita și Covasna, unde omul de rând, fie ungur, fie român, trăia cumpătat din lemnul care îl valorifica prin acei câțiva metri cubi tăiați. Pe când, de un timp încoace, știi bine ce SRL-uri, și ale cui sunt, și cine hăcuiește pădurile, decimându-le de nici păsările nu mai au unde-și pune cuibul. Mai mult, mi-ar fi plăcut să te implici în ceea ce privește afacerile cu lucrările de infrastructură din Cetatea Sighișoarei. Nu știu ce s-a întâmplat, dar ai lăsat-o mai moale, deși la început ai avut un mare rol în pavarea cu piatră de râu a străduțelor din Cetate. O mai mare rușine nici că se poate, un adevărat supliciu călcând pe acel bolovăniș ce nici la Detunata nu-l afli, văzând calitatea lucrărilor făcute, ce lasă mult de dorit. Lucruri de care am scris, nu rareori, în acest cotidian pe care tu îl blamezi cu atâta virulență. De asemenea, aveai un cuvânt de spus legat de tot situl Cetății, despre cum arată versanții, săpăturile de mărire a curților de pe strada Morii, slăbind în acest fel întreg dealul pe care este așezată mândra Cetate a Sighișoarei.

Mai avea loc, în mintea ta, părăginita Grădină de vară, rușinoasa clădire din vintrea orașului - CEC, găselnița acelei clădiri ce i-a adus fostului primar, Dăneșan, descăunarea din Primărie. De asemenea, puteai să te implici în găselnița fostului internat de fete de pe Ana Ipătescu, care trebuia să fie transformat în casă de bătrâni, achiziționat de la Biserica ta Evanghelică, la incredibila suma de 10 miliarde de lei vechi, tot o găselniță pusă pe seama „iubirii de Sighișoara". Merită să ajungi așa, într-o plimbare de-a moca, să vezi ce ruină s-a luat pe bani publici, lăsată de izbeliște, o adevărată rușine pentru oraș.

Tot așa puteai să te implici în veroasa afacere prin care s-a vândut toată baza sportivă a orașului la un preț de nimic, și făcut în locul acestei oaze de sănătate, comerciabilul Kaufland, pe care îl știi. Iar la acel stadion mutat la dracu' în praznic, lucrările preconizate nici astăzi nu sunt finalizate. Vorba noului primar, pentru a ajunge la minima dotare, acele necesare lucrări ar trebui susținute cu încă câteva miliarde bune de lei noi. Un lucru pe care l-am avut (vorbind la adresa complexului sportiv aproape de tot tânărul care dorea să facă sport) vândut pe câțiva bănuți, și alte aranjamente de care, din păcate, nu răspunde nimeni. Să nu mai vorbim de cele 14 hectare de teren oferite, prin contract, plocon, celor două firme care trebuiau să construiască locuințe pentru tineri, dar, care, în cei trei ani de contract, mare lucru nu au făcut, ba, din contră, cei din Primărie - Consiliu Local, în loc să rezilieze acele contracte, au ajuns de au vândut acea suprafață de teren, culmea, tot acelor două firme, ca apoi aceștia să revândă metru pătrat cu de mai nu știu câte ori mai mult. Deci aveai de ce să te iei, chiar și pe seama celor două clădiri - MIU vechi și clădirea fostului Liceu Agricol, construite, adevărat, de sași, pentru comunitate, nu o mână de alți sași să perceapă chirii de sute de zeci de mi de lei noi, lunar, pe seama unor instituții de învățământ - nicidecum baruri sau restaurante. Deci, aveai ce scrie chiar și de inestetica Sală Sander, după ultimele lucrări, o adevărată pată a rușinii pe obrazul arhitectural al orașului. Despre cum un alt ales a ajuns stăpân pe o întreagă aripă din acea clădire, despre desființarea concertată a Casei de Cultură, despre clădirile pline de mizerie din zona fostelor dormitoare CFR, despre turnurile și zidurile de apărare ale Cetății, ce au nevoie de reparații, despre cele două firme-căpușe, Schuster Ecosal și Ecoserv Sig SRL, care, prin activitatea lor, ne iau banii, lăsând orașul în mizerie. Despre acea piramidă a rușinii, vorbind la adresa muntelui de gunoi adus mai din toată țara, așa cum se aude, ba și din portul Constanța, adus cu vapoarele, fără să miște cineva vreun deget. Și multe alte anomalii despre care, eu, în ziarul la care lucrez, am scris, nu o dată.

Așa că lasă artefactele și sacii de oase dosiți în subsolurile muzeelor precum spui, să se ocupe istoricii, specialiștii pe seama al cui sunt, și iubește-ți obârșia, iar faptul de a fi român ar trebui să fie o mândrie pentru tine, nicidecum împroșcând precum un varan cu tot felul de invective la adresa românilor. Lucruri care nu-ți fac cinste.

Mi-am dat seama că prin interesul tău, după cum te exprimi, te pui de multe ori în postura de apărător al Diavolului. Las-o mai moale, acele imperii apuse nu ai cum să le mai reînvii! Cât despre pogromuri ale românilor la Tg-Mureș, în anul 1990, las-o mai moale, ar fi bine să citești despre ce au pățit românii în așezările românești de la Ip, Trăznea, Moisei, adevărate masacre la care s-au dedat cotropitorii Ardealului. A rămas de pomină chiar la Agrișteu, unde un tânăr român, care a trecut granița impusă la podul de peste Târnavă, vroind să facă o vizită prietenilor maghiari, a fost pus să-și sape groapa chiar la capul podului și apoi împușcat. Sunt adevăruri pe care tu nu dorești să le vezi, dar ar fi bine să te oprești din a încerca să acreditezi ideea că românii sunt barbarii veniți cu pluta pe aceste meleaguri.

Meritul sașilor îl recunoaștem cu toții în dezvoltarea acestor zone, dar să știi, tot bietul român pălmaș a lucrat și la groful maghiar, cât și la bogatul sas. Să nu crezi cumva ca aceste mândre cetăți au răsărit din pământ precum ghioceii. Mi-ar fi plăcut să te văd implicat în excavațiile din zona clisurii Sighișoara - Daneș, de unde s-au scos milioane de metri cubi de material balastier, deși pe seama aceasta am vorbit nu o dată cu tine, fofilându-te prin alte însărcinări, cum de fapt s-a întâmplat și pe platoul Breite, astăzi carpenul invaziv stăpânindu-l. Un răspuns la acest dezastru l-ar avea de dat și fundația „Mihai Eminescu", cu ale ei peste 1.300 de proiecte, cât și alte fundații și asociații pliate pe banul european. Rezultatele le putem vedea la orice pas. Probabil, cineva ar trebui să se ocupe și de implementarea acelor mii de proiecte, unele „praf în ochi fraierilor". Drept dovadă, zăvoaiele păsăretului de pe Târnavă au fost defrișate, apa de băut a izvoarelor și fântânilor a ajuns nepotabilă, un adevărat atentat la adresa populației, de orice etnie.

Acestea ar trebui să-ți fie prioritățile, nu licuricii ce-i ai inoculați în tărtăcuță, cine anume să stăpânească aceste binecuvântate pământuri, maghiarii sau românii, știind că una-i Țara, iar acest binecuvântat pământ românesc este sfințit prin jertfa și sângele atâtor români. Loc este pentru fiecare și ar trebui să ne întoarcem spre cei care, cu atâta nerușinare, prin abuz, odată cu pământurile și bogățiile lui, ne-au vândut altora și pe noi. M-aș bucura ca aceste năzuințe să te anime, și nu vituperări revanșarde.

Și apoi să știi, „Hans de la a treia casă", despre toate aceste lucruri am scris în acest cotidian, „Cuvântul liber", pe care-l stimez, fără să fiu vreodată în vreun fel încorsetat, ceea ce mă face să cred că invectivele tale la adresa ziarului la care lucrez alături de adevărați oameni ce-și iubesc Țara și neamul, sunt de-a dreptul scârboase, nefăcându-ți cinste prin ceea ce faci.

Apropo, ți-aș propune să fii prezent de Ziua României, ziua de 1 Decembrie, în centrul orașului pe care spui că-l iubești, să asiști la ceremonialul sărbătoresc acestei binecuvântate zile, cât și, apoi, la Sala Sander, unde este lansat anuarul Lat Schaessburg, ajuns la numărul 9, la care au contribuit nenumărați istorici sighișoreni și nu numai, având posibilitatea să te documentezi cu noi date istorice, care ți-ar schimba percepția despre noi, românii.

 

Lasă un comentariu