Festivalul de film românesc de la Târgu-Mureș, un proiect încurajator, de la prima ediție!

Distribuie pe:

Am promis că revin asupra Festivalului de film românesc organizat de Consiliul Județean Mureș. Având în vedere că m-a bucurat mult ideea existenței lui, iar mulți habar nu au câte sacrificii făceam unii dintre noi, în tinerețe, ca să ajungem la Costinești în fiecare vară, pentru a vedea ultimele premiere din domeniu și adevărate staruri ca Teodora Mareș, de exemplu. Iar acum a fost atât de greu ca cineva să fie prezent doar trei zile la fostul cinematograf „Unirea", unde erau cozi interminabile tot pentru aceeași actriță, la filme ca „Declarație de dragoste" sau „În fiecare zi mi-e dor de tine".

Am revăzut „Moromeții" a nu știu câta oară, în care ea are un rol efectiv episodic, Polina, însă a mărturisit că doar pe acesta l-a iubit din film, și pe cel din unul mai necunoscut, „Miracolul", fiindcă era nu orice îndrăgostită, ci una cu încărcătură, avea ce juca.

M-am bucurat să îl văd pe Ion Rițiu, după vreo 20 de ani, în realitate, acum și filmul „Ciuleandra" mi s-a părut mai bun decât în tinerețe, îl consider, lejer, între primele 10 cele mai bune filme românești din toate timpurile, ca și actorul, comparat cu Alain Delon ca fizionomie pe atunci, un actor de mare valoare, cu talent insuficient valorificat în teatru, nemulțumit de actuala conducere a teatrului pe care l-a slujit o viață, ajuns acum la pensionare.

Un film deosebit și o interpretare minunată a fost „Casa din vis", cu Maia Morgenstern.

Aceste trei filme mi-au atras atenția cel mai mult din festival. Pentru că a fost organizat de Ioan Cărmăzan, ar fi interesant să se aducă filmul acestui regizor, „Sania albastră", cu Diana Gheorghian, un love-story la fel de romantic precum filmele care făceau cozi la cinematograf. Deci, felicitări deocamdată Consiliului Județean și domnului Alexandru Cîmpeanu, care a făcut voluntariat pe post de moderator, ca și directorului Ansamblului „Mureșul", Attila Csaba Barabasi. Vor fi evenimente la care am fost invitată de Ansamblu și la alte spectacole în această perioadă, asupra cărora voi reveni.

Lasă un comentariu