Într-o altă lume, cu cartea „Între lumi. Convorbiri cu N. Steinhardt"

Distribuie pe:

Fulguia des și frumos ca la început de iarnă, când am aflat că toate drumurile duc spre BOOKFEST Salonul Internațional de Carte Brașov. Însoțită de colega mea Piroska Hanea, am participat la manifestarea organizată în aula Universității Transilvania din Brașov. Scriitorul Nicolae Băciuț și-a lansat cartea „Între lumi. Convorbiri cu N. Steinhardt", ediție apărută la Editura Libris Editorial, prin purtarea de grijă a domnului Virgil Oniță, președintele Asociației Culturale Libris Brașov.

Dana Anghelescu, director Libris Editorial a prezentat în același cadru cărțile „Trăim fără noi", de Felicia Popa și „Fericirea e o definiție personală", de Chris Samy (reeditare a volumului pentru care autoarea a primit premiul de debut al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România). Alături de autori au participat Virgil Oniță, Gabriel Stan și Doru Munteanu.

De la 1 noiembrie 2016, domnul Nicolae Băciuț s-a transferat la Asociația Scriitorilor filiala USR Brașov, cu această ocazie și-a invitat și noii colegi la lansarea de carte. Sala a fost plină, audiența având ocazia să asculte și recitalul liric „Pe unde umbli, poezie?"

Citind cartea „Între lumi. Convorbiri cu N. Steinhardt", mie personal mi-a stârnit uimirea că singur Nicolae Băciuț a cutezat să-i pună discretului eseist și călugăr cea mai indiscretă întrebare care i-a fost pusă vreodată în public: „- Ați iubit? Ați fost iubit de - iată, am rețineri, sfiiciune, mi se pare că e impudic să pun o astfel de întrebare - o femeie?" (România literară).

Poți întâlni oameni pe care-i cunoști doar din cărți sau epistole. Corespondența lui Nicolae Băciuț cu Nicolae Steinhardt (Sfântul de la Rohia) este unică, mărturisirile făcute nu mai există în alte documente. „Un om deosebit pentru mine este Nicolae Steinhardt (1912 - 1989). Dumnezeu, destinul, istoria, au făcut ca să aud pentru prima dată de el pe băncile Seminarului Teologic din Piatra-Neamț. A fost o întâlnire neașteptată cu un erudit cărturar dar, mai ales, cu un om mărturisitor." (N.B).

La finalul prezentărilor de carte a fost lansat și CD-ul de colinde al lui Daniel Rosalim - „Asta-i sara de Crăciun". Colindele sunt bucăți divine care îmbină cerul cu pământul. Poporul român a știut întotdeauna să-și aducă, să-și coboare sfinții pe plaiul românesc. Daniel Rosalim vine aducându-și contribuția la zestrea de aur a icoanei Nașterii Mântuitorului.

Despre interpretul Daniel Rosalim a vorbit Horia Nilescu, care a specificat faptul că, prin aceste colinzi, Daniel se situează alături de cei cu dragoste și chibzuință, este modest și sincer, dedicat cântecului popular românesc.

La final, auditoriul s-a îndreptat spre standul cu cărți ale autorilor, s-au dat autografe, au fost făcute de televiziune înregistrări cu scriitorii, domnul Nicoale Băciuț, care a fost însoțit de soția Codruța Băciuț, a făcut mențiunea: „N-a fost doar un Târg, doar o lansare de carte (cărți), ci și întâlnire cu scriitori brașoveni și nu numai, a fost prima mea prezență în orașul de sub Tâmpa, în calitate de membru USR, filiala Brașov. Să fie într-un ceas bun!"

Felicitări domnului Virgil Oniță și echipei „Libris" Brașov pentru calitatea evenimentului, de o înaltă ținută culturală, cât și pentru primire.

Lasă un comentariu