S-a prelungit perioada de valabilitate a certificatului de handicap!

Pe ultima sută de metri (9 decembrie 2016), Guvernul Cioloș a modificat și completat HG nr. 430/2008 privind organizarea și funcționarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Noul act normativ prelungește termenul de depunere a cererii-tip de evaluare complexă și a documentelor necesare în cazul persoanelor care solicită reevaluarea de la 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap, la 60 de zile.

„În acest fel, se asigură o perioadă de timp suficientă pentru continuitate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap al căror certificat va expira și pentru care comisia de evaluare trebuie să elibereze unul nou. Hotărârea de Guvern schimbă și termenul de soluționare al contestațiilor de la 45 la 60 de zile lucrătoare de la înregistrarea în Registrul de evidență al Comisiei Superioare, această măsură fiind luată având în vedere volumul mare de activitate, de aproximativ 1.300 de contestații lunar.

În plus, noul act normativ prevede mărirea perioadei de valabilitate a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 luni.

Noile prevederi simplifică procedurile pentru încadrarea în grad de handicap, dând posibilitatea depunerii cererii-tip de evaluare complexă și a documentelor necesare nu numai de către persoana solicitantă (așa cum este prevăzut în momentul de față), ci și de familia sa, reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist, organizația neguvernamentală al cărei membru este persoana cu handicap, sau, în lipsa acestora, de către orice persoană care o poate reprezenta.

Certificatele eliberate până la data intrării în vigoare a acestei hotărâri rămân valabile până la sfârșitul perioadei de valabilitate, urmând ca, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii, comisiile de evaluare să înlocuiască doar certificatele de încadrare în grad și tip de handicap. 

Lasă un comentariu