De ce sunt scutiți marii consumatori de energie electrică de la plata certificatelor verzi?

Distribuie pe:

Întreprinderile industriale, mari consumatoare de energie electrică, sunt scutite de la plata certificatelor verzi, conform Hotărârii Guvernului nr. 495/2014. Ministerul Economiei informează că cele 46 companii scutite de la plata certificatelor verzi (circa 7 TWh), numai în 2016, beneficiază de neachitarea a 260 de milioane de euro la bugetul statului. De ce sunt scutite marile companii de la plata acestei obligații? Pentru că reclamă că sunt sufocate de povara eco-taxelor. Întrebarea este de ce plătesc consumatorii casnici și firmele mici în locul celor 46 de companii 260 de milioane de euro? Oare aceștia nu sunt sufocați că achită, fiecare, în acest an, 120 de lei pentru energia verde? Ba da, însă marile firme industriale sunt ajutate de stat să-și rotunjească profitul, în timp ce consumatorii casnici sunt obligați să achite în plus ceea ce nu plătesc acestea, chipurile că sunt sufocate de eco-taxe.

Deci, conform legii, certificatele verzi pe care nu le plătesc marile unități industriale sunt trecute în facturile celorlalți consumatori de energie electrică.

Așa cum am arătat, pentru consumatorii casnici poate fi făcută o medie anuală (120 de lei) ce se achită pentru certificatele verzi, însă pentru firme nu, deoarece au consumuri de energie foarte diferite, în funcție de profilul lor. „În România sunt 8,4 milioane de gospodării conectate la sistemul electric. Fiecare dintre acestea, luând în calcul consumul mediu anual, plătește mai mult cu 8 euro pe an pentru ceea ce nu plătesc fabricile. Aproape 65 de milioane de euro este factura suplimentară a populației în contul exceptării de la plata CV (certificatele verzi) a marilor fabrici. Restul de aproape 195 de milioane de euro rămâne în sarcina firmelor din țară. La un consum de 250 KW lunar, costul energiei curente se ridică la 8-9 lei. În total, impactul CV-urilor în factura populației la curent se ridică la 10-11 lei pe lună, 120-130 de lei pe an", se arată în revista Capital.

Iată numele câtorva firme mai importante (din cele 46) scutite de la plata certificatelor verzi, care pot beneficia de reduceri între 40% până la 85%. Între acestea se află Arlo Slatina, Arcelor Mittal Galați, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom (Rafinăria Petromidia), Azomureș, Chimcomplex Borzești, Lafarge Ciment România, Carpat Cement Holding și Holcim România (sursa revista Capital). Autorul scutirii de la plata certificatelor verzi a celor 46 de mari companii este Ministerul Economiei. Motivarea acestor scutiri de către Hotărârea de Guvern este că acești mari consumatori riscă să-și piardă competitivitatea dacă contribuie la sprijinul acordat energiei din surse regenerabile „risc datorat electrointensivității beneficiarilor și expunerii la comerțul internațional. Schema de suport se va aplica timp de 10 ani, începând din 2015, iar costul ei total este estimat la 750 de milioane de euro."

Pentru anul 2017 impactul certificatelor verzi în factura de electricitate este estimat la 50 de lei/MWh, față de 42 de lei/MWh din acest an.

Deci, în concluzie, românul plătește, că așa vrea statul și CV-urile pentru firmele mari care se plâng că sunt sufocate de eco-taxe. Interesantă e mila statului pentru cei cu profituri de sute de milioane de euro, iar neînduplecat în eliminarea plăți certificatelor verzi și a celor 102 taxe nefiscale când e vorba de românul de rând, care nu contează că se sufocă de povara birurilor. Cui îi pasă? Din contră, statul îl execută silit dacă nu-și achită până la ultimul leu din sutele de taxe și impozite majorate an de an.

Lasă un comentariu