Primăria şi Consiliul Local Reghin, Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu" au organizat luni, 12 decembrie 2016, Concertul de colinde intitulat „Bucuria Naşterii Mântuitoare". În cadrul acestui concert ce a avut loc la Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu" din Reghin, un recital deosebit a fost susţinut de Corul „Apulum" al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan" Alba Iulia, dirijor pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean.
Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Simion Ştefan, din Alba Iulia, se afirmă ca o şcoală de prestigiu, într-o susţinută dezvoltare în contextul procesului educativ contemporan.
Corul „Apulum" a fost înfiinţat în anul 1991, având dirijori pe prof. Iosif Fiţ până în anul 2000 şi de pr. prof. dr. Nicolae Topîrcean din anul 2000 până în prezent. Repertoriul abordat este preponderent liturgic necesar participării la sfintele slujbe. În paralel au fost abordate şi lucrări corale ample din repertoriul popular şi universal în vederea participării la numeroase festivaluri şi concursuri corale unde a obţinut rezultate meritorii: Premiul I la Festivalul coral de muzică religioasă „Cu noi este Dumnezeu", de la Orăştie (1996; 2003); Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, de la Baia Mare (1994); Premiul II la Olimpiada Naţională de Muzică de la Târgovişte (1997); Premiul III la Olimpiada Naţională de Muzică de la Tg.-Mureş (1998); Premiul II la Olimpiada Naţională de Muzică de la Arad (2003); Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, de la Iaşi (2007); Premiul I la Concursul Naţional Coral de muzică bizantină „Tineri, lăudaţi pe Domnul!", organizat de Patriarhia Ortodoxă Română, Bucureşti (2009); Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, de la Oradea (2015).
Activitatea coralei s-a îmbogăţit şi diversificat prin parteneriate internaţionale cu: Orchestra Filarmonică „il mosaico" a Colegiului Cantonal din Wattwil - Elveţia, dirijată de Hermann Ostendarp (2006); Colegiul „Sfântul Donatus" din Merchtem - Belgia (2007); Orchestra Filarmonică a Colegiul Aloisius din Bonn - Germania (2007-2010). Corul bărbătesc „Apulum" a participat alături de orchestra filarmonică la Festivalul Internaţional „Ludwig van Beethoven 1770-1827". Unul din obiectivele acestui parteneriat a fost şi punerea în scenă în primă audiţie a trei piese: Concertul nr. 1 (Cine se va sui ) de Gavriil Musicescu, orchestraţia: Paul Schendzielorz; „Jieneasca" de Gheorghe Şoima, orchestraţia: Hermann Ostendarp; şi fragment coral din „Odă bucuriei " - partea a IV-a a Simfoniei a IX-a în re minor de Ludwig van Beethoven, orchestraţia: Paul Schendzielorz. Cu ocazia festivităţilor prilejuite de anul omagial „Franz Joseph Haydn", Corul „Apulum", în parteneriat cu Asociaţia corală „Codex Apulum" şi Orchestra Filarmonică a Colegiul Aloisius din Bonn, Germania au pus în scenă Missa In Augustiis „Nelson", Nr. 11 în re minor (Hob. XXII:11), de Franz Joseph Haydn, la Bonn (2009) şi la Alba Iulia (2010). Corul „Apulum" în parteneriat cu Asociaţia corală „Codex Apulum", Corul „Timotei Popovici" al Catedralei Mitropolitane din Sibiu şi cu Orchestra filarmonică „il mosaico" a Colegiului Cantonal din Wattwil - Elveţia, dirijată de Hermann Ostendarp, a participat la punerea în scenă a Oratoriului Bizantin de Paşti „Patimile şi Învierea Domnului", de Paul Constantinescu, lucrare vocal-simfonică pentru cor solişti şi orchestră. Cei 150 de tineri implicaţi în acest proiect au susţinut concerte în Elveţia la Wattwil şi Sankt-Gallen (2014) şi în România la Alba Iulia şi Sibiu (2015).
În cadrul concertului de la Reghin, Corul „Apulum" a interpretat următoarele colinde: Leagăn verde luminos, de Vasile Popovici; Sus boieri, din colectia lui George Breazul; Tabloul Naşterii Domnului, suită de 7 colinde, de Radu Antofie; Condacul Naşterii Fecioara astăzi, de Paul Constantinescu; Hristos se naşte, de Paul Constantinescu; Domnul Iisus Hristos, de D. G. Kiriac; Lerui mărului, de Gheorghe Danga; Ce vedere minunată, de Gheorghe Danga, solist: Cornea Bogdan; Colindul Sfântului Andrei, de Stelian Ionaşcu; Sorcova, de Stelian Ionaşcu. Astfel, Corul „Apulum" din Alba Iulia a susţinut la Reghin un memorabil recital de colinde care a încălzit inimile celor prezenţi şi a produs sentimente de emoţie, nostalgie şi înălţare sufletească.