Majorarea salariilor din educaţie şi sănătate în medie cu 15 la sută

Distribuie pe:

Legea de salarizare a bugetarilor, care prevede majorarea salariilor din educaţie şi sănătate în medie cu 15 la sută, este constituţională. Hotărârea a fost luată, miercuri, 14 decembrie, de judecătorii Curţii Constituţionale. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

O obiecţie de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost formulată de 65 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al PNL, iar cealaltă de Guvern.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe 8 noiembrie că Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea prin care se fac majorări de salarii în sănătate şi educaţie. Cioloş a acuzat că modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut într-o abordare populistă, electorală a politicii salariale, fără o analiză şi fără o dezbatere solidă, care riscă din nou să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.

Cele două sesizări au fost conexate de judecătorii constituţionali. ,,S-au conexat şi a fost respinsă sesizarea de neconstituţionalitate. (...) Sunt constituţionale deci", a spus Valer Dorneanu în privinţa celor două sesizări.

În privinţa legii care elimină 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a declarat: ,,Am amânat subiectul cu taxele pentru vineri la ora 11.00. Răspuns standard pentru aprofundarea analizării dosarelor, mai ales că am cerut nişte date de la cele două instituţii importante - televiziunea şi radio, răspunsurile le-am primit destul de târziu şi raportul a fost făcut în termen, dar nu au avut mulţi dintre colegii noştri timp să analizeze toate aspectele".

 Răspunzând unei întrebări despre o eventuală presiune politică, preşedintele CCR a declarat:,,În niciunul din cazurile acestea nu putem vorbi de presiune politică. Singura presiune care ne-o facem noi nouă este ca în cazul taxelor şi impozitelor să ne pronunţăm cât mai repede pentru a putea fi avută în vedere decizia noastră la analizarea bugetului.''

Lasă un comentariu