Ecouri după alegerile parlamentare

Distribuie pe:

N-a fost nicio surpriză! Victoria PSD, în alegerile parlamentare, a fost prevăzută prin toate sondajele anului 2016, ca o consecinţă a marilor greşeli făcute de PNL şi de tehnocraţii habarnişti ai guvernării Cioloş. Este un adevăr simplu de care trebuie să se ţină cont în toate analizele de după alegerile din 11 decembrie a.c.!

La Camera Deputaţilor, PSD are 155 de mandate, la Senat - 67, urmat de PNL (69+30), USR (30+13), UDMR (21+9), ALDE (19+9), PMP (18+8), Minoritarii (în afara minorităţii maghiare - 16 mandate). Deci, un total de 328 de deputaţi şi 136 de senatori.

O primă constatare: e bine că s-a renunţat la acea tâmpenie, acea găselniţă din interes, a votului uninominal, pe colegii, aplicat pentru alegerile din legislatura 2012-2016, când a crescut, cu 25-30%, numărul parlamentarilor prin fel şi fel de artificii şi calcule politice, sistem favorizant pentru candidaţii cu bani, meritocraţia şi valoarea fiind aruncate pe planul al doilea, de către puternicii clipei, pentru care prima doar interesul de partid, cel personal şi de gaşcă. Interesul naţional nu conta pentru intruşii cu gândul rapidei îmbogăţiri.

Adevărul e că, şi de data aceasta, de pe listele partidelor au ajuns în Parlamentul României şi acei „muţi", acei aplaudaci, acei ridicători de mâini, să ajungă la număr pe timpul votului. Atât. Ei au fost, din 1990 încoace, şi vor mai fi, constituind, chiar şi în perioada 1992-2000, peste 20%!

Acum problema este cea a formării noului guvern. Şi, de ce nu, din păcate, cea a rezolvării numeroaselor interese de partid, de grup. În niciun caz aleşii neamului nu vor avea grija celor care, în cabina de vot, i-au propulsat în Parlament, nici nu vor fi marcaţi de acel interes major, numit interesul naţional! Ei şi-au atins scopul să ajungă acolo unde au dorit. Au ajuns, iar, încă de pe acum, cei mai mulţi dintre ei vor întoarce spatele electoratului. Pentru că, parcă acesta-i un blestem al neamului nostru! Din păcate!

O altă constare. Personalităţi politice, care, în mandatele parlamentare trecute, au avut un cuvânt de spus, de data aceasta n-au reuşit să se vadă câştigători, ca deputaţi şi senatori. Au rămas pe dinafara Parlamentului, în legislatura 2016-2020, nume care nu se vor mai regăsi în viitorul Legislativ, care au candidat pe listele PNL, ALDE şi PMP, nume precum Teodor Atanasiu, candidat de Buzău, liberalii Sulfina Barbu, Florin Alexe, Mircea Dolha, Claudia Boghicevici, Cristina Pocora, unii foşti miniştri în Guvernul Boc, nemaiavând nicio şansă la redistribuirea naţională. La limita intrării în Parlament s-au aflat şi Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, şi Roberta Anastase, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nici la ALDE situaţia nu s-a dovedit mai fericită. Daniel Chiţoiu, fost vicepremier şi ministru al Finanţelor, Andrei Gerea, şi el fost ministru al Finanţelor, Ion Ghişe şi Cristina Anghel (cea care se răstea la ciobanii revoltaţi de stupida lege a vânatului, făcându-i „proşti", clama: „Eu fac legea!"), foşti senatori, au rămas şi ei acasă. Lista celor rămaşi în afara Parlamentului nu se opreşte aici. Şi alte personaje parlamentare, foşti miniştri, precum Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, Turismului şi Tineretului; Theodor Paleologu, şi el ex-ministru al Culturii, candidaţi independenţi, cu cele 3.000-8.000 de voturi nu au prins Parlamentul.

După cum se ştie, PSD şi ALDE au refuzat să participe la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. A participat, în schimb, UDMR. Rămâne de văzut ce va face acum struţo-cămila UDMR, încotro se va îndrepta, după ce PSD şi ALDE au hotărât ca formaţiunea maghiară să nu fie luată la guvernare. I se va da un oscior de ros, în schimbul sprijinului parlamentar, prin câţiva secretari de stat, funcţii în guvern, poziţii în zona judeţeană. Într-un fel, Liviu Dragnea îşi respectă o promisiune: fără UDMR la guvernare! Să vedem pânăcând! Care va fi reacţia UDMR - nici la guvernare, nici în opoziţie? Adică, nici în car, nici în căruţă! Se va mulţumi cu această ingrată poziţie? S-ar putea. În pofida presiunii PSD şi ALDE ca Liviu Dragnea să fie propusul învingătorilor în alegeri, ca prim-ministru, neamţul preşedinte rămâne pe poziţie, invocând acele principii de integritate, considerând că un politician, precum Liviu Dragnea, condamnat definitiv la închisoare, cu suspendare, nu poate ocupa o funcţie de premier, atât de importantă în Statul Român.

Aşa că „pulsul partidelor", de după alegeri, a fost luat, la Cotroceni, fără PSD şi ALDE, Dragnea şi Tăriceanu fiind supăraţi pe încăpăţânarea lui Johannis de a-şi susţine şi apăra punctul lui de vedere, considerând că, în acest caz, el este „vioara întâi." Era firesc, în lipsa PSD şi ALDE, la întâlnirea cu preşedintele României, să nu fie avansată nicio propunere pentru premier. În timp ce Johannis afirmă că „am de partea mea Constituţia!", nici Dragnea nu se lasă mai prejos, clamând: „Eu am de partea mea votul popular al românilor!". Întrebarea este: oare PSD se va încăpăţâna să susţină, în continuare, propunerea ca Liviu Dragnea, un condamnat penal, să fie premier? Mai ales acum, când PNL îl vrea pe Dragnea afară din Parlament! Ce se va întâmpla, oare, la cea de-a doua rundă de consultări, la care PSD şi ALDE îşi anunţă prezenţa? Se va ajunge la vreun consens?

Cu prilejul consultărilor de la Cotroceni s-a pus şi problema liderului opoziţiei în Parlament. Ideea generală este că dintre toţi, deşi acolo se aflăşi Cristian Diaconescu, un abil, inteligent politician, potrivit ar fi Traian Băsescu (PMP), ca lider al opoziţiei care, la întâlnirea de la Cotroceni, anunţa deja cele trei elemente pentru care opozanţii viitoarei puteri vor lupta: „un Parlament cu doar 300 de locuri, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot direct". Cu acel cunoscut umor, Traian Băsescu încheia: „Sunt cel mai bun premier pe care l-ar avea dreapta!". Toate bune, domnule Băsescu! Numai să nu-ţi mai dea prin minte ce ai făcut în 2010, ca preşedinte, prin mâna lui Emil Boc: să mai fie tăiate pensiile şi salariile românilor! Condusă de Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, delegaţia liberală, avându-i prezenţi pe Gheorghe Falcăşi Marian Petrache, „baronii de Arad şi Ilfov", a lăsat impresia că liberalii s-au spălat pe mâini, ca Pilat din Pont, şi s-au dezis de Dacian Cioloş, de fapt un penibil figurant pe timpul campaniei electorale. Un bolovan care nu le-a fost liberalilor de niciun folos, ba mai mult, i-a tras în jos. Numele lui Cioloş, ca propunere de premier, nici măcar n-a fost pomenit.

De reţinut poziţionarea opoziţiei alături de Klaus Johannis, cerând ca şeful statului, în niciun caz, să nu-l desemneze pe Liviu Dragnea ca premier, deoarece acesta este condamnat penal, iar Constituţia şi legea statului interzic acest lucru. De aceeaşi părere esteşi liderul USR, Nicuşor Dan: „Nu e admisibil, pentru România, ca Guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal." Pânăşi struţo-cămila, cu un ochi la slănină, cu altul la făină, aşteptând, degeaba, după cum s-a văzut, chemarea ei la guvernare, de către PSD, prin glasul lui Kelemen Hunor, consideră că „legea trebuie respectată", făcând referire la precizarea conform căreia lui Dragnea i se interzice să fie premier. Din păcate, naiv şi deloc realist, în postura lui de câine surda vânătoare, Klaus Iohannis chiar nu vede că opoziţia, care se întrevede în Parlamentul României, va fi un fel de vacă slabă?!

O întrebare nu poate fi ocolită: se va scinda USR, acum după rezultatul neaşteptat la alegeri, înainte de intrarea în Parlament? Este întrebarea pe care şi-o pun unii analişti politici în aceste zile, mai ales după ce Sergiu Moroianu, soţul Clotildei Armand, a declanşat un atac furibund la adresa lui Matei Păun, şeful de campanie al USR, mâna dreaptă a liderului Nicuşor Dan, acuzându-l pe Mihai Păun de „denigrare şi sabotaj", de „avere", de „surse de venit", de „cetăţenia pe care o are" de „asocierea USR cu imaginea lui George Soros", miliardarul american. Domnul Moroianu a fost exclus din USR? Ce spune românul în astfel de cazuri? „Încurcă-i, drace!".

Aşadar, în urma alegerilor din 11 decembrie, PSD a reuşit să aibă în viitorul Parlament mandate cât PNL, USR, PMP, UDMR la un loc. Viitorul Legislativ va avea 464 de parlamentari (328 de deputaţi şi 136 de senatori), cu 124 mai puţini decât în actualul Parlament. În acest context, este nevoie de 233 de voturi pentru asigurarea legilor organice. Deci, 50%, plus 1, din cei 464. Cu cele 47,8% de mandate, 222 de parlamentari, PSD este net avantajat, pentru voturile necesare învestirii Guvernului, mai având nevoie doar de 11, asigurate de ALDE şi de deputaţii minorităţilor. A doua forţă parlamentară: PNL - are doar 99 de mandate, USR - 43 de deputaţi şi senatori, UDMR - 30, PMP - 26. Se aşteaptă ca PSD să-şi facă parteneri de guvernare pe ALDE, la care să se adauge acum şi minorităţile, pentru formarea unei majorităţi confortabile parlamentare, cât şi pentru votarea noului guvern. De partea Opoziţiei, PNL, USR, PMP, deci, împreună, cu 168 de mandate, nu reuşesc să anuleze o confortabilă majoritate PSD!

Ce şi cum va fi, vom trăi şi vom mai vedea!

(Surse: AGERPRES, ziarul „Adevărul", Radio România Actualităţi)

Lasă un comentariu