„Steaua sus răsare"… la Boiu!

Distribuie pe:

De câţiva ani, la Boiu („Boiu Bun", cum îl numesc sătenii), are loc Festivalul de colinde „Steaua sus răsare", organizat, în preajma Crăciunului, de Asociaţia culturală „Arinii" din Boiu, în care sunt înscrişi zeci de localnici, de la mic la mare, ducând mai departe tradiţiile locului, prin cântec şi joc românesc.

La ediţia din acest an, deschiderea Festivalului de colinde i-a revenit părintelui Irimia Mihai - Gabriel, care a reiterat ideea de continuitate a obiceiurilor acestor locuri, lucru confirmat, de altfel, de cântecul străvechi, buciumat de tulnicăresele din Câmpeni, judeţul Alba.

Prezenţa domnului dr. Lucian Goga, prefectul judeţului, şi a domnului primar Nicolae Şovrea, a fost onorată cu vii şi îndelungi aplauze, în scurta-i cuvântare prefectul de Mureş mărturisind că, pentru dânsul, Boiu este pe locul doi, după locul unde a copilărit şi a crescut, adică la Daia - comuna Apold, pentru că, ori de câte ori a venit în acest sat, a întâlnit „oameni frumoşi, oameni mândri şi demni". La rândul său, primarul Nicolae Şovrea, implicat în organizarea manifestării, adresându-se celor prezenţi, a definit Grupul folcloric „Arinii" din Boiu, drept „vestitor" al marelui praznic al Naşterii Domnului Iisus Hristos, mulţumind membrilor grupului şi reprezentanţilor administraţiei locale pentru eforturile pe care le-au făcut în organizarea acestui eveniment.

Au urcat pe scena Căminului cultural: Grupul coral „Cantabile", al Şcolii Gimnaziale „Aurel Mosora", condus de prof. Doina Horvath (coordonatoare şi a Grupului folcloric "Arinii" din Boiu), colindătorii Nicu Cismaşşi Sârbu Damaschin, Corul „Nicolae Bogdan" - dirijor prof. Anda Elisabeta Bogdan, Grupul folcloric „Străjerii Sighişoarei" format din poliţişti sighişoreni, tinerii colindători ai Ansamblului folcloric „Românaşul" Albeşti (instructori: fraţii Zaharie şi Lazăr Stroian), Grupul vocal „Târnava Mare" din satul Ţopa, condus de Eusevia Şuteu, interpreta de cânt popular Ştefania Nicoleta - Pârlea, Cimborovici Eugenia - Teodoreanu (cea care a adus colindul din Basarabia). De remarcat prestaţia artistică a tinerei familii Damaschin şi Ana Maria-Sârbu şi, nu în ultimul rând, a Grupului folcloric „Junii Cetăţii" din Rupea, condus de medicul Gheorghiţă Radu, un desăvârşit instrumentist al cântecului popular la taragot, având-o alături pe inimoasa toboşăriţă Jeni Nistor - un grup folcloric de excepţie, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, grup din care face parte şi tânăra Ioana Elena - Frăţilă, o promiţătoare voce a cântecului popular românesc.

La Boiu, a fost o sărbătoare de suflet, cu o sală arhiplină, unde colindul a devenit balsam de încântare, bucurie şi voie bună, în inimile dornice de iubire frăţească pentru orice român, finalul revenindu-le gazdelor - Grupului folcloric „Arinii" Boiu, care au depus eforturi susţinute în organizarea festivalului de colind, dăruind bucate alese tuturor invitaţilor.

Lasă un comentariu