MĂSURI DE URGENŢĂ PRIVIND PENSIILE ŞI SALARIILE!

Distribuie pe:

În şedinţa de săptămâna trecută (joi, 15 decembrie 2016), Guvernul a adoptat, în regim de urgenţă, mai multe măsuri privind creşterea pensiilor şi menţinerea drepturilor salariale obţinute în cursul acestui an de personalul din sectorul bugetar.

Guvernul a motivat urgenţa acestor măsuri prin asigurarea stabilităţii bugetare şi pentru a-i permite viitorului guvern să elaboreze proiectul legii bugetului de stat şi al legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi să îşi stabilească propriile politici publice.

Punctul de pensie creşte la 917,5 lei

Prin ordonanţă de urgenţă, valoarea punctului de pensie pentru anul 2017 a fost majorată cu 5,25%, de la 871,7 lei la 917,5 lei. Pensiile militare de stat se majorează cu 5,25%.

Salariile bugetarilor, menţinute la nivelul lunii decembrie

În anul 2017, drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar sunt menţinute la nivelul aferent lunii decembrie 2016, nivel care include toate majorările salariale aprobate în decursul acestui an şi devenite aplicabile după publicarea lor în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de urgenţă nu afectează majorările salariale aprobate prin acte normative în cursul anului 2016, cu termene de acordare stabilite pentru anul 2017, respectiv pentru personalul didactic şi didactic-auxiliar şi cel din sănătate.

Până la 28 februarie 2017, nu se acordă tichete şi premii

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2017, nu se acordă pentru bugetari premii, tichete de masă, tichete cadou, vouchere de vacanţă, indemnizaţii la ieşirea la pensie, trecerea în rezervă sau retragere.

Se menţin la nivelul lunii decembrie 2016 indemnizaţiile de care beneficiază unele categorii de persoane (academicieni, revoluţionari, artişti, persoane persecutate din motive politice şi etnice) şi baza de calcul utilizată pentru stabilirea indemnizaţiilor de şedinţă pentru consilierii locali.

Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru va fi compensată numai cu timp liber corespunzător. 

Lasă un comentariu