Gest umanitar prin colind

Distribuie pe:

Cunoscutul grup folcloric al polițiștilor sighișoreni - „Străjerii Sighișoarei" - a organizat o seară de colind pentru strângerea de fonduri întru ajutorarea celor greu încercați, anul acesta banii fiind direcționați spre familia Chiorean, al căror fiu - Mihai, aflat în grea suferință, duce o luptă grea cu o boală nemiloasă.

La concertul, desfășurat în Sala „Mihai Eminescu" Sighișoara, au participat ca invitați grupuri de colindători și folclorice, interpreți de cânt popular românesc.

Primii care au intrat în scenă au fost „Străjerii Sighișoarei", care, în anul 2009, au imprimat primul lor disc de colinde, ca apoi, în decurs de câțiva ani, să mai imprime încă patru CD-uri, cu colinde vechi tradiționale.

Ca în orice ceată de colindători, există în fruntea acestora un „birău" sau conducător, cel care coordonează grupul, acest rol revenindu-i polițistului Flavius Figan.

De pe Valea Hârtibaciului, de la Retiș, a venit o ceată mare de colindători, însoțiți de preotul Cosmin Dănilă, alături de talentatul interpret de cânt popular Marcel Părău. În clinchet de clopoței, am ascultat colinde din această parte de țară, de o frumusețe și trăire aparte, la baza constituirii acestui grup aflându-se generații de colindători, trei mame cu fiii și fiicele lor, ceea ce arată filonul de continuitate în păstrarea cu sfințenie a obiceiurilor și tradițiilor.

Grupul folcloric „Flori de Nalbă", din Daneș, a adus pe scena sălii „Mihai Eminescu" colindele vechi, iar mai tânăra Nicoleta Ștefania Pârlea a fost primită cu vii aplauze. Au urmat „Junii Cetății Rupea", de departe cel mai titrat grup folcloric, înființat în anul 1963, cunoscut pe întreg cuprinsul țării, cât și în afara ei. În anul 2011, a intrat în Academia Artelor Tradiționale din România, iar în această vară a reprezentat România la Festivalul de folclor montan de la Zakopane - Polonia. Coordonatorul acestui grup este Gheorghiță Radu - elev în arta taragotului a lui Dumitru Fărcaș - ambii fiind Cetățeni de Onoare ai orașului Rupea, la Sighișoara.

Colindul interpretat de profesoara de muzică Daniela Vlad a stârnit ropote de aplauze în rândul spectatorilor. De asemenea, alături de eleva Ioana Elena Frățilă, doamna profesoară a avut rolul de prezentator al întregului spectacol. O impresie aparte a lăsat apariția corului „Vox Animi" - corul Catedralei Române Ortodoxe Sighișoara, dirijor Rodica Ana Preoteasa, care a fost înființat în anul 1937, de către profesorul și dirijorul Ilarion Cocișiu.

În componența corului organizat pe patru voci sunt 35 de membri de diferite profesii, animați din dorința de a cânta.

În cadrul acestui spectacol, la rându-mi, am recitat trei poeme legate de venirea pe lume a Pruncului Iisus și un colind în prima audiție la care, atât versurile, cât și linia melodică sunt creație proprie, răsplătite cu vii aplauze de publicul spectator.

 

Lasă un comentariu