Premiul de Excelență în parteneriat a fost acordat anul acesta de Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureș (SPAS), răsplătind implicarea în asistența și referirea cazurilor de violență în familie, profesionalismul și promp-titudinea răspunsului SPAS la solicitările de a acorda protecție victimelor, acțiunile de informare asupra serviciilor specializate existente în comunitatea mureșeană atât pentru victime, cât și pentru agresorii familiali.
La conferința de presă desfășurată cu acest prilej au participat: Maior Marta - director SPAS, Szocs Zsuzsanna - șef serviciu, Simofi Melinda și Cseresznyes Ibolya - inspector de specialitate în cadrul SPAS. Din partea Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii au fost prezenți: Elena Micheu - director executiv; Mihai Horga - consilier; Ionela Horga - coordonator pro-gram Violență împotriva Femeii; Bogdan Nicoară - project manager, Teodora Babă - psiholog; Cristian Varodi - consilier juridic; Daniela Togan - lucrăror social.
,,Suntem aproape de finalul anului. Așa cum tradiția ne cere, încă din 2006, acordăm un premiu care să răsplătească cel mai implicat partener de pe parcusul anului. Un gând bun transmitem și tuturor colaboratorilor noștri încă de la deschiderea primului program și a centrului pentru victimele asistenței domes-tice", spunea Elena Micheu în deschiderea evenimentului.
Mihai Horga a atras atenția asupra importanței semnării, recent, a unui parteneriat cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse. Pe lângă rolul important pe care IEESR l-a avut pe plan local, trebuie evidențiată și dimensiunea internațională: ,,Județul Mureș a devenit model de succes pentru alte țări. Se aplică procese și lucruri care s-au întâmplat prima dată aici, de la constituirea Comitetului inter-instituțional, până la sesiuni de instruire și alte elemente pe care le-am dezvoltat, le-am pilotat prima dată în județul Mureș, a venit momentul să le exportăm și în alte țări. România a devenit donator din receptor. E important să se identifice poveștile de succes și să fie exportate, ca și compo-nentă a politicii externe a țării".
Maior Marta, director SPAS, a mulțumit pentru distincția primită: ,,Ne bucurăm că premiul revine Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureș (SPAS) ca recunoaștere simbolică pentru implicarea noastră. E un obiectiv strategic al activității noastre colaborarea cu ONG-urile. Aprecierea IEESR ne onorează cu atât mai mult cu cât vine din partea unor profesioniști. Au existat și sincope de-a lungul timpului, dar acestea nu au ținut de parteneriat, au fost independente de voința noastră. Sperăm să fie cât mai vizibilă activitatea IEESR. Față de alte zone, populația județului Mureș este mult mai informată și sunt mai puține cazuri invizibile".