„Cărțile copilăriei" - program susținut de Azomureș

Distribuie pe:

În seria manifestărilor cuprinse în programul ,,Cărțile copilăriei'', invitatul Azomureș, în luna decembrie 2016, a fost unul dintre cei mai valoroși tenismeni din toate timpurile - Horia Tecău, care și-a lansat cartea autobiografică „Viața în ritm de tenis" , apărută recent la Editura Curtea Veche Publishing, la Târgu-Mureș.

Campania de donare de cărți copiilor din mediul rural a fost inițiată de Asociația Curtea Veche și se desfășoară în parteneriat cu Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte minerale din România și Azotrans.

Întrebat despre amploarea și importanța acestui proiect, Ovidiu Maior, PR Manager Azomureș, a răspuns cu amabilitate întrebărilor adresate.

- Care este istoricul acestui proiect?

- Proiectul a fost inițiat de Asociația Curtea Veche care s-a înființat în 2014 cu scopul de a promova lectura de plăcere în rândul copiilor. Obiectivele pe termen lung sunt: formarea obiceiului de a citi în rândul copiilor și al familiilor; scăderea ratei analfabetismului funcțional și creșterea gradului de fluență la citit și vorbit; facilitarea accesului la cărți prin donații pentru copiii care provin din familii fără posibilități sau grupuri dezavantajate. Azomureș s-a alăturat proiectului în toamna anului 2014, printr-o donație în comuna Valea Largă.

- Care este scopul acestei campanii?

- În România sunt foarte mulți copii care nu au acces la cărți. Mulți dintre ei nu au o bibliotecă acasă și nici o librărie în localitatea în care trăiesc. Și mai grav este că, în lipsa accesului la carte, copiii din satele românești rămân mereu în urma colegilor din familii mai înstărite, care citesc sau cărora li se citește mai mult.

Cu sprijinul AZOMUREȘ se ajunge lunar, din 2014, în localitățile unde agricultura reprezintă poate singura șansă la un viitor mai bun. Fermierii locali au înțeles efectele negative pe care le poate avea lipsa educației în comunitate și se implică, alături de noi, prin susținerea unor donații de carte și înființarea de cluburi de lectură cu activitate periodică.

- Cui se adresează aceste evenimente derulate în cadrul proiectului?

- Donațiile propriu-zise se desfășoară sub forma unor evenimente în școli, unde ne întâlnim cu copiii, părinții, profesorii, autoritățile locale și cu o personalitate publică admirată de cei mici. Suplimentar, acolo unde există posibilitatea, se formează un club de lectură.

- Care este feedback-ul?

- Copiii care primesc cărți sunt deosebit de încântați, în primul rând, de evenimentul ce are loc în comunitatea lor și care îi scoate poate din monotonie. În al doilea rând, pleacă acasă cu un obiect nou, cu ajutorul căruia imaginația lor îi poate duce foarte departe. Sperăm ca acasă, copiii să beneficieze de mai multă atenție din partea părinților, care au rolul de a-i îndruma și încuraja să citească. De asemenea, noi îi încurajăm pe copii să facă schimb de titluri la școală, astfel încât comunitatea să se transforme într-o mică bibliotecă.

- Doar în județul Mureș se derulează proiectul?

- Derulăm acest proiect în comunitățile unde există parteneri Azomureș, acolo unde sunt localizați cei care comercializează produsele noastre. Am ajuns în toate colțurile țării, iar pentru anul viitor obiectivele sunt și mai îndrăznețe pentru că numărul partenerilor a crescut.

- Care este procesul de desfășurare a evenimentelor?

- De regulă, se alege o localitate în parteneriat cu distribuitorul Azomureș din o anumită zonă a țării. Asociația Curtea Veche stabilește detaliile organizatorice împreună cu reprezentanții școlii din localitatea respectivă. La o dată stabilită de comun acord are loc evenimentul principal, donația de carte. În funcție de disponibilități, evenimentul are ca și invitat principal o personalitate publică, cunoscută de copii. Dar nu este o condiție obligatorie. Copiilor li se vorbește despre importanța lecturii și care sunt avantajele pe care le-ar avea dacă ar aloca timp pentru cărți. Se împart cărțile, are loc o sesiune de autografe și apoi copiii se retrag pentru a descoperi ce „ascunde" fiecare titlu.

- Recent, am asistat împreună la emoțiile și bucuria copiilor din comuna Băla, care l-au primit cu sufletul deschis și cu mare interes pe Horia Tecău. Ospitalitatea și căldura cu care a fost primit, l-a impresionat în mod deosebit, pe marele tenismen. Mariana Vlad, primarul comunei Băla, mamă și ea a doi copii, este atentă la nevoile celor mici, de aceea se implică ori de câte ori are oportunitatea să le ofere copiilor din comună momente inedite. Alegerea comunei Băla, de data aceasta, a fost o alegere potrivită?

- De regulă se aleg comunități mai izolate, acolo unde copiii au acces ceva mai greu la facilitățile unei localități urbane sau a unei comune mai mari. Așa e și la Băla, unde fără spiritul organizatoric al celor care conduc comuna, copiii de acolo ar fi poate ceva mai izolați. Am fost plăcut surprinși când am aflat că înainte cu o zi de evenimentul nostru, copiii au fost la Târgu-Mureș să vadă luminițele de Crăciun. Ne-am bucurat să vedem că am făcut o alegere chiar bună.

- Câți copii au beneficiat de cărți oferite până acum pe baza acestui proiect?

- În cadrul evenimentelor pe care Azomureș le-a susținut am întâlnit cred peste 2.500 de copii. Fiecare dintre ei a primit mai multe titluri, astfel că sunt peste 10 mii de cărți donate în toată țara.

- Care sunt proiectele de viitor?

- Vom continua cu astfel de acțiuni pentru că rezultatele încep să se vadă în comunitățile pe care le-am vizitat. Am oferit până acum câteva mii de cărți copiilor din mediul rural, iar reacțiile micuților de la întâlnirile organizate în diferite localități ne-au determinat să mergem mai departe. Cu fiecare pas pe care îl facem în derularea acestui proiect simțim că le-am dat o șansă în plus copiilor. Este foarte important să se înțeleagă că ei pot fructifica această șansă numai cu sprijinul profesorilor și părinților.

Lasă un comentariu