PESIMIȘTII RISCĂ SĂ MOARĂ DE INIMĂ

Distribuie pe:

Oamenii finlandezi de știință, citați de descopera.ro, au constatat că nivelul mare de pesimism (definit drept tendința de a anticipa în mod neplăcut urmările unor evenimente) crește riscul de deces în cazul persoanelor care suferă de boală arterială coronariană (BAC).

„BAC este cea mai comună afecțiune a inimii, aceasta survenind ca urmare a acumulării treptate a plăcilor de aterom pe pereții arterelor coronare, prin care sângele transportă oxigenul către inimă și alte zone ale organismului. Cu timpul, mușchiul inimii este slăbit, apar aritmii (bătăi neregulate ale inimii) și insuficiența cardiacă.

Pentru această cercetare, am analizat date de la 2.267 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 52 și 76 de ani. În timpul studiului, care s-a desfășurat pe parcursul a 11 ani, 121 de participanți au murit din cauza BAC, aceștia declarând la începutul testelor, în 2002, că sunt foarte pesimiști.

În comparație cu subiecții cu o doză mai mică de pesimism, la persoanele cu punctajul cel mai mare în ceea ce privește pesimismul s-a observat un risc de 2,2 mai mare de a muri de BAC în următorii 11 ani.

În cadrul studiului, nu s-au descoperit diferențe între subiecții cu o doză mai mică de optimism și cei foarte optimiști în ceea ce privește mortalitatea din cauza BAC. Nivelurile ridicate de pesimism au fost asociate cu factorii care afectează sănătatea cardiacă, precum inflamația.

Aceste descoperiri indică faptul că nivelul de pesimism poate fi un instrument foarte util pentru calcularea riscului de deces din cauza BAC, alături de alți factori cunoscuți de risc, precum diabetul, hipertensiunea și fumatul", precizează specialiștii finlandezi.

 

Lasă un comentariu