TÂRNĂVENI, ÎN AJUN DE SĂRBĂTORI

Distribuie pe:

Ne aflăm în perioada Crăciunului și în prag de Anul Nou, perioadă în care târnăvenenii, și nu numai, trimit felicitări și mesaje celor apropiați, semn că nu i-am uitat și că ne amintim de toți cei dragi. Crăciunul și Anul Nou ne determină să fim mai altruiști, să oferim iubire și mici surprize persoanelor care ne fac viața mai frumoasă. Ne simțim mai buni, mai liniștiți și mai frumoși pentru că primim și dăruim iubire. Crăciunul și Anul Nou sunt momente unice în care toți încercăm să facem „curățenie în sufletul și viața noastră".

Componenta perenă a culturii noastre tradiționale, dintotdeauna, a fost legată de marele praznic al Crăciunului, tăierea porcului și de sărbătorirea Anului Nou prin colinde, cântece și pricesne creștine, obiceiuri și mituri străvechi: împodobirea bradului de Crăciun, capra, turca, plugușorul, colindatul. Copiii umblă cu steaua cântând nașterea lui Iisus Hristos, obiceiuri moștenite din moși-strămoși.

În întâmpinarea acestor mari sărbători ale poporului român, și la Târnăveni, ca de altfel în toată țara, au fost organizate importante evenimente culturale izvorâte din tradițiile seculare ale românilor, moștenite de la înaintașii noștri, colinde și obiceiuri purtătoare de cinste, adevăr și dreptate. Spre surpriza tuturor, primii colindători ai acestui an din Târnăveni au fost copiii de la grădinițele de pe strada Avram Iancu, Laleaua, Colegiul Tehnic și Corul Jandarmilor din Târgu-Mureș, cei care, cu multă însuflețire și frumusețe au colindat instituția Primăriei, răsplătiți fiind cu mici cadouri și dulciuri, drept mulțumire pentru entuziasmul și bucuria lor.

În data de 18 decembrie 2016, orele 16, printr-o organizare de excepție a TV-AS Târnăveni, în colaborare cu Primăria și Protopopiatul Ortodox, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu" a avut loc tradiționalul concert de colinde „Florile Dalbe". Intrarea a fost liberă, sală plină până la refuz de spectatori, iubitori de cultură, folclor, artă și frumusețe.

Și-au dat concursul: corul preoțesc „Sacra Armina" al Protopopiatului ortodox din Târnăveni, grupul folcloric „Ardelenii" compus din Dorina Oprea, Andrei Romanica, Livia Harpă, Maria Neag, Elisabeta Guzu, Cosmin Moceanu și Costel Popa, grupurile vocale „Stejarul" și „Flori de Nalbă" Daneș, „Dor de Târnave" Cetatea de Baltă, „Cununa Blăjelului" Blăjel, „Pe ulița satului Bia", ansamblul folcloric „Cununa" din Agnita, „Florile toplițene" Toplița, corul Bisericii Ortodoxe din Adămuș, Mihai Petreuș și grupul „Colindătorii". Inițiatorul, conducătorul și însuflețitorul acestui măreț spectacol a fost, ca întotdeauna, inginerul Ionică Sita, patronul TV-AS, om de mare dăruire și omenie.

Corala „AMICII" nu și-a dezmințit nici de această dată spectatorii prin organizarea, joi seara, 15 decembrie, concertul de Crăciun „Colindăm, Doamne, colind" prin interpretarea unor colinde celebre din repertoriul românesc și internațional. Conducerea muzicală a fost asigurată de profesorii Liviu Turcu și Aurel Margire în regia inginerului Ioan Munteanu. Prezentatori au fost Ștefan Czijevska, Cristian Surdu și Liliana Vescan.

La rândul ei, Asociația Armonia Târnăveni, a organizat concertul de Crăciun al faimoasei fanfare „ARMONIA" sub conducerea dirijorului, managerului Casei de Cultură Mihai Eminescu Willy Halmen (17 decembrie 2016), iar în data de 16 decembrie, de la orele 17, Ansamblul folcloric „Junii Târnavei" a prezentat spectacolul „Iată vin colindătorii" dedicat sărbătorilor de iarnă. Au evoluat toate grupele de vârstă, de la cei mai mici de 4 ani, până la cei de peste 18 ani. Cetățenii municipiului sunt încântați de această densă și consistentă activitate culturală în întâmpinarea sărbătorilor de iarnă. În acest an, cei care doresc își pot petrece noaptea dintre ani în Parcul Victoria și în parcarea din imediata lui apropiere, noul centru civic al municipiului.

Dragii mei consăteni, dragi români!... Fie ca sărbătorile de iarnă să vă aducă bucuria Crăciunului prin speranță, încredere și fericire, într-o viață mai bună, prosperitate și bunăstare, pace și dragoste - SĂRBĂTORI FERICITE și LA MULȚI ANI!

Lasă un comentariu