Aduceri aminte

Distribuie pe:

La Sighișoara, mai precis înspre capătul orașului, pe o latură a șoselei ce duce spre Agnita, se află ridicată o troiță în amintirea celor trei tineri de etnie săsească căzuți pradă gloanțelor trase de militarii așezați în dispozitivul de apărare a orașului, în dimineața de 22 decembrie 1989, când, fără voia lor, au fost implicați în una dintre cele mai nedorite și groaznice întâmplări din acele zile ale revoluției române.

Cei trei tineri nevinovați, aflați într-o mașină, se îndreptau spre serviciu, dar în acel loc au căzut pradă gloanțelor trase, secerați de zecile de cartușe, care le-au curmat viața. Desigur o întâmplare tragică, nedorită, să iei viața unui om. În conjunctura acelor vremuri tulburi, totul era posibil.

În memoria acelor tineri a fost ridicată o troiță, stingheră și părăsită, ca semn de neuitare pentru cei ce nu mai sunt. După o scurtă slujbă de rugăciune a celor doi preoți, ortodox și german, au urmat alocuțiuni, scoțând în evidență nevoia de aplanare a unor conflicte între revoluționari: „Cine beneficiază și cine nu de acele îndemnizații pe viață, oferite de statul român, cu scutiri de impozite și alte facilități".

La eveniment, de apreciat prezența domnului primar Ovidiu Mălăncrăvean, a viceprimarului Toth Tivadar, a șefilor unor instituții locale: Jandarmerie, Poliție - națională și locală, Pompieri, revoluționarii. A avut loc, apoi, depunerea de coroane de flori din partea unor instituții locale, a Forumului German și din partea familiilor celor căzuți. Așa cum spunea primarul Ovidiu Mălăncrăvean, „avem datoria morală să le aducem piosul omagiu în fiecare an, să fim alături de familiile lor greu încercate. Revoluționarii și-au jertfit viața pentru libertatea noastră, o libertate pe care, probabil, ei au înțeles-o altfel.

Sperăm să ajungem la idealurile pe care le-au avut. Jertfa de sânge pe care au dat-o acestei țări ne permite nouă, astăzi, să fim mai demni, mai mândri în lume, iar acest lucru nu face decât să ne onoreze".

Lasă un comentariu