CARAVANĂ EDUCAȚIONALĂ ȘI LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Samsung România a inițiat în anul 2011 programul „Trends of Tomorrow", care, prin intermediul unei caravane educaționale, inspiră și educă liceenii cu abilități digitale, iar instrumentele folosite le oferă informații atât despre dezvoltarea profesională, cât și despre felul în care își pot construi traseul profesional.

Zilele trecute, caravana educațională a poposit și la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian'', din Târgu-Mureș, prilej cu care am discutat cu doamna Sabina Știrb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager SEE, despre rolul și importanța acestei caravane.

- Care este aplicația prezentată liceenilor de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș?

- #TomorrowMe, aplicația pe care am prezentat-o anul acesta în premieră elevilor de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș face parte din programul „Trends of Tomorrow" inițiat de Samsung România încă din 2011.

Acest program a ajuns în 6 ani la peste 30.000 de tineri prin intermediul unei caravane educaționale în cele mai importante licee din țară, cu scopul de a inspira, educa și familiariza liceenii cu abilitățile digitale atât de necesare pentru joburile viitorului și cu tendințele de pe piața muncii. În fiecare an am încercat să venim în sprijinul elevilor cu instrumente utile, care să le ofere informații despre dezvoltarea personală și despre felul în care își pot construi traseul profesional.

Totodată, prin programele dedicate Smart Classroom și Tech Institute, peste 2.000 de tineri au acces în permanență la săli de clasă și laboratoare echipate cu tehnologii Samsung.

- Care este scopul acestui program?

- Educația și piața muncii sunt subiecte importante pe agenda zilei, în contextul în care meseriile și carierele viitorului sunt într-o continuă transformare. Tocmai de aceea ne propunem să oferim instrumente de explorare și informații adaptate la realitatea pieței joburilor de astăzi. Ne dorim să susținem tinerii de astăzi în a fi mai bine pregătiți pentru carierele lor de mâine și dezvoltarea lor profesională.

- Cui se adresează aceste evenimente derulate în cadrul Caravanei?

- Elevilor de liceu. Aceștia sunt într-o perioadă de explorare pentru viitorul lor și atât ei cât și cei apropiați lor caută cele mai potrivite răspunsuri la numeroase întrebări. Conform unor studii referitoare la punctul de decizie, deseori ne lăsăm influențați de sfaturilor celor din jur, care nu se potrivesc întotdeauna cu pasiunile și înclinațiile noastre. Tocmai de aceea aplicația aduce recomandări dintr-un unghi științific, oferind recomandări pe baza stabilirii profilului fiecăruia și oferind un orizont de explorare.

- Ce își dorește aplicația ?

- TomorrowME este un instrument unic, conceput să te ajute să iei una dintre cele mai importante decizii: cum va arăta viitorul tău. Fă testul, descoperă-ți vocația, află ce job ți se potrivește și cum îl poți avea.

Aplicația a primit anul acesta o actualizare care aduce în premieră conținut 360o pentru mediul educațional printr-o serie de interviuri cu mentori din diferite domenii. De asemenea, TomorrowME are, din acest an, și mai multe întrebări pentru testul vocațional.

În funcție de răspunsurile tale, rezultatul îți determină un anumit profil, iar aplicația îți recomandă cariera potrivită. Vei primi informații cheie din piața joburilor din România, sugestii de traseu educațional, precum și de parcurs în carieră, pe care trebuie să le iei în calcul pentru a ajunge unde îți dorești. La final vei putea lua o decizie de carieră având informațiile importante în față.

La baza testului vocațional stă o metodologie recunoscută internațional - metodologia Holland.

Cu aplicația Tomorrow ME îți poți salva joburile preferate în contul tău și ai istoricul tuturor testelor efectuate.

- Piața joburilor este extinsă și în plan extern sau doar pe plan intern, în România?

- Aplicația oferă informații despre piața locală de joburi.

- Este prima dată organizat acest eveniment la Târgu-Mureș?

- În fiecare an, caravana noastră educațională ajunge în licee din localități diferite. Anul trecut, de exemplu, am fost în Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Constanța și București. Iar anul acesta am ajuns pentru prima dată la elevii din Târgu-Mureș.

- Care este procesul de desfășurare a evenimentelor?

- Încercăm să aducem în fiecare an o serie de noutăți în evenimentele noastre, astfel încât să oferim elevilor informații dar și modele relevante. În primul rând, demonstrăm aplicația TomorrowME și cât de ușor este să o parcurgi. Totodată, venim în mijlocul lor cu diferiți invitați speciali care le povestesc din propria experiență și despre provocările cu care se întâlnesc zi de zi. Dacă anul trecut l-am adus în fața elevilor pe rapper-ul Deliric, care a vorbit elevilor pe limba lor despre propria experiență și cum și-a construit o carieră, anul acesta am insistat mai mult pe modelele locale, după ce am testat acest format în două evenimente speciale în Cluj și în Timișoara.

- Cine a participat la întâlnirea cu elevii din Târgu-Mureș?

- La evenimentul de la Târgu-Mureș, invitații Ovidiu S. Cotoi, Decan, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, Andrei Lupșa, Head of Marketing & Sponsorships, Electric Castle, Sabina Știrb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager Samsung SEE, Marius Pop, Product Manager Talent Sourcing Best Jobs, împreună cu Adina Sandu, Project Manager Leaders, au avut ocazia să interacționeze cu elevii de liceu și să aibă un dialog deschis cu aceștia despre cariera aleasă, despre provocări, despre mentorii și persoanele care îi inspiră, precum și despre ce ar fi ales să schimbe în parcursul profesional dacă ar fi putut.

- Care a fost feedback-ul elevilor de la Colegiul „Alexandru Papiu Ilarian"?

Elevii s-au bucurat să testeze aplicația și să se întâlnească față în față cu invitații. Elevii au fost curioși să afle dacă cei cinci se consideră oameni de succes și ce și-ar spune lor, dacă s-ar putea întoarce în timp.

- Care sunt proiectele de viitor?

Ca lider în tehnologie, Samsung și-a asumat misiunea de a sprijini tinerii în demersurile educaționale și ne bucurăm să fim și anul acesta alături de ei prin intermediul acestor evenimente speciale. Bineînțeles, luăm în calcul să venim și anul viitor cu o serie de proiecte la fel de interesante și utile.

 

Lasă un comentariu