Zile libere pentru români în anul 2017

Distribuie pe:

Românii vor beneficia în anul 2017 de 14 zile libere, reprezentând sărbători publice sau religioase.

Ca întotdeauna, anul viitor începe cu două zile libere - 1 Ianuarie (duminică) și 2 Ianuarie (luni) - dedicate Anului Nou. Urmează 24 Ianuarie (marți) - Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită prin zi liberă pentru prima dată.

Paștele ortodox și Paștele catolic vor fi celebrate odată, respectiv în 16 Aprilie (duminică) și 17 Aprilie (luni).

Ziua Muncii va fi sărbătorită la 1 Mai (luni), Ziua Copilului - 1 Iunie (joi - sărbătorită prin zi liberă pentru prima dată), Rusaliile - 4 Iunie (duminică) și 5 Iunie (luni), Adormirea Maicii Domnului - 15 August (marți), Sfântul Andrei - 30 Noiembrie (joi), Ziua Națională a României - 1 Decembrie (vineri), și Crăciunul - 25 Decembrie (luni) și 26 Decembrie (marți).

Codul Muncii prevede că în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile. Pentru celelalte situații în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale, din motive justificate, salariații beneficiază de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislația muncii pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. 

Lasă un comentariu