Un tânăr solist de muzică popularăvv

Distribuie pe:

Duminică, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș a avut loc un mare spectacol de muzică populară prilejuit de lansarea unui compact disc al unei soliste de muzică populară mureșeană. Cu acest prilej au fost invitați, soliști și formații din județ și din afară, iar printre invitați, solistul clujean Ion Dordoi. Am profitat de ocazia prezenței lui la Târgu-Mureș și, înainte de a intra pe scenă, am purtat un scurt dialog.

- Eram în clasele primare când învățătorii, profesorii au observat că unii din copilașii clasei știu să cânte și unul dintre ei am fost eu. În vremea aceea, neștiind ce înseamnă muzica atât de bine, realitatea este că îmi plăcea să cânt pentru că mă învățase mama. Eram patru frați și cântam împreună, dar la un moment dat școlile ne-au despărțit pentru o scurtă perioadă. Am urmat un scurt „curs" din viața rurală, locul unde se naște și trăiește muzica populară pentru că „Veșnicia s-a născut la sat", așa cum spunea Lucian Blaga. În anul 1984 ne-am mutat la Dej, unde am continuat activitatea muzicală la Casa municipală de Cultură. Aici au fost primele întâlniri, practic, cu scena. În anul 1996, regretatul profesor, Tiberiu Morariu, care pe vremea aceea era dirijorul Ansamblului Folcloric „Someșana", cum se numește și în ziua de astăzi, mi-a spus că „ai ajuns, măi copile, la momentul în care poți să mergi mai departe". Așa am ajuns să particip, în anul 1996, la primul concurs câștigat la Cicârlău, Festivalul „Alină-te, dor alină", al marelui interpret maramureșean Nicolae Sabău. Este primul spectacol, unde, într-adevăr, am fost laureat și pentru mine acest moment a devenit marcant. Au urmat anii până în 1998-1999 când am participat la foarte multe concursuri și la toate am fost laureat. În momentul în care lumea, oameni specialiști au dat girul că pot merge mai departe, a început partea cea mai grea.

- De unde vă culegeți folclorul și care dintre soliștii de muzică populară vă sunt mai aproape?

- De la confluența celor două Someșuri, știind că este un loc bogat. Aceasta este cu mult mai colorată. În componența repertoriului meu veți găsi nuanțe folclorice bistrițene, sălăjene, maramureșene, clujene.

- Veniți des la Târgu-Mureș?

- Da, eu am o legătură strânsă cu Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul", vin de două-trei ori pe an, ne întâlnim la spectacole.

- Care v-au fost îndrumătorii în ale cântecului popular?

- Petre Petruse, care a fost unul dintre interpreții de muzică populară de la care m-am inspirat atât ca ținută, cât și din punct de vedere muzical. În Timișoara i-am admirat pe Achim Nica și pe Ana Pacatiș, de aceea în cântecele mele veți întâlni și ceva influențe bănățene.

- Ce părere aveți despre urbea noastră?

- Târgu-Mureș este un oraș bine pus la punct și este sub influența vestică, iar din punct de vedere muzical se simte influența. Am eu o urare pe care o spun „Să le dea bunul Dumnezeu de toate și de rele să fie cu toți cât mai departe". La mulți ani!

- Vă mulțumesc și vă doresc succes pe mai departe!

 

Lasă un comentariu