Donatorii pentru „Cumințenia Pământului" își vor primi banii înapoi!

Distribuie pe:

În ultima ședință din acest an (29 decembrie 2016), Guvernul a decis ca sumele donate în vederea achiziționării de către stat a operei de artă „Cumințenia Pământului", realizată de sculptorul Constantin Brâncuși, să fie restituite integral donatorilor, până la data de 31 decembrie 2017.

„La campania publică pentru achiziționarea operei sculptorului Constantin Brâncuși au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.

Hotărârea adoptată de Guvern stabilește condițiile, etapele și termenele pentru procedura de restituire a donațiilor, modelul cererii de restituire, precum și modalitatea de suportare a comisioanelor și a diferențelor de curs valutar aferente restituirii donațiilor, care vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă și cu integratorul tehnic. În cazul acestor sume neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă.

Pentru situația donatorilor care nu pot fi identificați (spre exemplu, în cazul donațiilor efectuate în numerar la ghișeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăți, donațiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat etc), se prevede posibilitatea ca aceștia să depună la Ministerul Culturii o cerere de restituire a sumelor, însoțită de copii ale documentelor de plată ale solicitanților, până la data de 31 octombrie 2017.

Ministerul Culturii va comunica public, pe pagina proprie de internet și pe pagina Guvernului, calendarul restituirii sumelor donate, pe etape și pe categorii de donatori.

Persoanele fizice sau juridice care au făcut donații și nu doresc restituirea acestora își pot exprima opțiunea, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017", precizează Guvernul, într-un comunicat de presă. 

Lasă un comentariu