PREŞEDINTELE P.S.D. LIVIU DRAGNEA - despre modificările în legislaţia referitoare la justiţie şi introducerea Legii prevenţiei

Distribuie pe:

Dragnea sugerează schimbări în legislaţia referitoare la sistemul justiţiei

Liviu Dragnea propune să se facă o secţie specială de procurori care să ancheteze numai judecătorii. El spune că ideea i-a fost dată chiar de către cineva „din sistem".

Modificările în legislaţia referitoare la justiţie, după cum a declarat luni seară la un post de televiziune, ar putea fi făcute de către guvernul Grindeanu. El a declarat că este de acord cu ideea unei legi privind răspunderea magistraţilor, doar cu condiţia de a elabora un cadru legal care să se refere şi la protecţia judecătorilor, pentru că, spune el, mulţi judecători se tem să ia decizii împotriva propunerilor procurorilor, deoarece se gândesc că pot fi ei apoi în boxa acuzaţilor.

„Eu nu resping ideea de a exista o lege privind răspunderea magistraţilor, dar doar în condiţia în care se face un cadru legal pentru a face şi protecţia judecătorilor", a menţionat Liviu Dragnea.

„Îmi spunea cineva ceva foarte interesant, cineva din sistem. Spunea: dom'ne, dacă eu sunt judecător şi ştiu că am acolo acuzatul şi procurorul şi dacă ştiu că procurorul mă poate lua mâine de pe scaun, nu ştiu dacă mai sunt sigur pe mine ca să nu pot să fiu de acord cu rechizitoriul. (...) Mi-a zis şi că poate o idee - repet, mă depăşeşte - e să se facă o secţie specială de procurori care să ancheteze numai judecătorii. Adică cel care este în instanţă să nu fie cel care mâine îl poate judeca pe judecătorul de la care aşteaptă o sentinţă", a spus Liviu Dragnea. „Am vorbit cu mai mulţi oameni din sistem, care nu spun că este o idee rea", a adăugat liderul PSD.

A vorbit şi de faptul că există o teamă de necunoscut, o teamă de a fi pedepsit. „Sunt foarte mulţi funcţionari care nu mai semnează de teamă. Spun că prevederile legale sunt atât de complicate, că pot fi interpretate. Contribuie la această teamă şi discuţiile că judecătorul e partener cu procurorul", a subliniat preşedintele social-democraţilor. El a mai spus că judecătorii reprezintă un corp de la care „poate pleca însănătoşirea acestei naţii", dar trebuie să existe un echilibru, iar aceste două categorii de oameni trebuie protejate.

În acesta sens, el a spus că trebuie iniţiată „rapid" o discuţie serioasă , în care să fie implicate societatea civilă, presa, parlamentari, specialişti, notari.

,,Trebuie discutat despre sarcina probei, prezumţia de nevinovăţie. Ministerul Justiţiei, cu toate aceste asociaţii, trebuie să găsească care e calea de urmat, că interesul e al României", a precizat Dragnea.

Dragnea:,,Statul să nu mai fie agresiv cu firmele! Vom introduce Legea prevenţiei"

„Trebuie să înţelegem că cea mai mare parte din veniturile de la bugetul de stat îl fac oamenii de afaceri. Trebuie să ne gândim cum îi ajutăm să îi prevenim şi să îi ajutăm să-şi dezvolte afacerile. (...) Trebuie să aibă un minister al lor, care să fie placă turnantă în relaţiile dintre oamenii de afaceri şi celelalte ministere de linie. În acest sens, am decis să se înfiinţeze Ministerul IMM-urilor, al mediului de afaceri şi al antreprenoriatului", a explicat preşedintele PSD.

 În acest sens, Liviu Dragnea a anunţat că în primul trimestru se va introduce „legea prevenţiei", pentru că, din punctul său de vedere, „relaţia dintre stat şi oamenii de afaceri trebuie schimbată şi pentru asta trebuie să se întâmple câteva lucruri: statul să nu mai fie agresiv cu firmele. Vom introduce şi legea prevenţiei în primul trimestru, pentru ca niciun om de afaceri să nu mai primească măsura punitivă fără măsura de prevenţie", a declarat Liviu Dragnea. 

Lasă un comentariu