Dosarele „prăfuite" aflate pe masa magistraţilor vor fi verificate!

Distribuie pe:

Inspecţia Judiciară, din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, şi-a propus ca, în acest an, să verifice, atât dosarele aflate pe rolul instanţelor mai vechi de 10 ani, cât şi pe cele aflate pe masa procurorilor mai vechi de 2 - 5 ani.

O altă ţintă a Inspecţiei Judiciare în anul 2017 o reprezintă identificarea şi analizarea situaţiilor în care instanţele au pronunţat hotărâri prin care au constatat intervenirea prescripţiei răspunderii penale, indiferent de etapa procesuală.

Totodată, vor fi monitorizate termenele legale de redactare a hotărârilor judecătoreşti şi dosarelor de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

La parchetele de pe lângă judecătorii, tribunale şi curţi de apel, controalele vor viza dosarele mai vechi de 2 ani de la data sesizării, având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, contrabandă, corupţie în domeniul silvic, conflict de interese şi infracţini contra mediului, precum şi măsurile dispuse pentru recuperarea prejudiciilor şi aplicarea confiscării extinse.

Procurorii şi conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă judecătorii, tribunale şi curţi de apel vor trebui să dea explicaţii şi în ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării şi a măsurilor luate. 

Lasă un comentariu