Top 10 promisiuni PSD în programul de guvernare

Distribuie pe:

1. Salariul minim va crește cu 500 de lei în 4 ani, salariul mediu se apropie de 4.000 lei

Salariul minim brut va urca la 1.750 lei în 2020, de la 1.250 lei cât este în prezent, în timp ce salariul mediu brut va ajunge la 3.950 lei - mult peste nivelul actual de 2.800 lei, potrivit programului de guvernare al PSD.

2. Punctul de pensie se va dubla

PSD le promite pensionarilor că vor avea un punct de pensie peste 1.000 de lei încă de anul viitor, urmând ca acesta să ajungă la 1.265 lei peste 4 ani, față de nivelul de doar 871 lei din prezent.

În 2021, punctul de pensie va putea ajunge la 1.775 lei, respectiv la 45% din valoarea salariului mediu, se spune în programul de guvernare al PSD.

Un pensionar care primește în prezent 1.300 lei pe lună va ajunge la o pensie de 2.200 lei în 2020.

3. Impozit ZERO pe venit pentru românii cu salarii sub 2.000 lei

Toți angajații cu salarii de peste 2.000 lei brut vor plăti un impozit pe venit redus de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018, promite PSD-ul, în timp ce angajații cu salarii sub 2.000 lei scapă integral de impozitul pe venit.

Medicii și IT-iștii, indiferent de salariu, vor avea de asemenea IMPOZIT ZERO pe venit, din ianuarie 2018.

4. PSD vrea să înființeze un Fond Suveran de 45 miliarde lei (10 miliarde euro)

Una dintre propunerile concrete din programul de guvernare al PSD este înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), în valoare de 45 miliarde lei (10 miliarde euro).

Realizarea unui fond suveran, cum există de exemplu în Norvegia, ar avea rolul de motor de investiții intern, capabil să conducă la realizarea unor proiecte majore de infrastructură (autostrăzi, spitale etc.).

Pentru finanțarea fondului, PSD propune utilizarea resurselor de stat deja existente, mai precis toate participațiile statului în economie. FSDI ar urma să fie, practic, un fond de investiții, care reunește cele aproximativ 200 de companii la care statul este acționar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei.

Banii ar veni din emiterea de obligațiuni, din dividende și din valorificarea activelor neperformante (privatizări) și ar fi direcționați către investiții în autostrăzi, căi ferate, spitale, sisteme de irigații, energie.

Potrivit programului de guvernare al PSD, noul FSDI ar urma să aducă 20 de miliarde de lei la PIB în următorii patru ani și ar duce la crearea a 42.000 locuri de muncă.

5. Contribuțiile sociale plătite de angajați, mult mai mici

PSD promite ca ponderea contribuțiilor sociale plătite de salariați să scadă de la aproape 40% cât reprezintă în prezent la doar 35%.

CAS-ul se va reduce cu 1,3%, contribuțiile pentru sănătate (CASS) scad cu 0,7%, iar contribuțiile pentru șomaj, risc de accidente, creanțe salariale vor fi eliminate.

6. Dispare impozitul pe terenurile agricole

O altă promisiune de relaxare fiscală cuprinsă în programul de guvernare al PSD o reprezintă eliminarea impozitului pe terenul agricol - de la 46 lei/hectar din prezent la 0 lei în ianuarie 2018. O singură condiție pune PSD: terenul să fie lucrat, altfel impozitul ajunge la 100 lei/ha.

7. TVA-ul se va reduce la 18% peste un an

Începând cu ianuarie 2018, TVA-ul va fi redus la 18%, față de nivelul de 20% din prezent, anunță PSD. În același timp, TVA-ul pentru vânzarea de locuințe va fi ZERO începând tot cu 2018.

8. Stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaționale

PSD va iniția stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaționale, se spune în programul de guvernare. Începând cu 2018, se va implementa gradual (în 2 ani) Directiva CE 1164/2016, care prevede acest lucru, spun pesediștii.

9. Salariile bugetarilor cresc cu 20% în fiecare an

Bugetarii vor primi un salariu mai mare cu 56% în 2019 față de nivelul din prezent, promite PSD. De la 1 iulie în fiecare an, salariile bugetarilor vor avansa cu 20%, aceștia vor primi bonusuri, tichete de vacanță etc.

Legea salarizării unitare are și ea un termen ferm de finalizare și intrare în vigoare - 1 iulie 2017.

10. Tinerii vor primi credite de 40.000 lei

Tinerii sub 26 de ani care urmează o școală profesională, sunt studenți sau angajați vor primi credite de 40.000 lei pentru cursuri, chirii, avans casă.

„Obiectivul PSD este să avem mai mulți români în clasa de mijloc. Fiecare cetățean și fiecare familie care muncește din greu trebuie să aibă șansa de a face parte din clasa de mijloc, adică să aibă o slujbă bine plătită, acces la o educație de top, servicii medicale de calitate și bani pentru a-și permite o vacanță pe an, în familie", se spune în documentul PSD.

Direcțiile de guvernare ale PSD:

• Mai mulți români în clasa de mijloc;

• Cetățenii să beneficieze cu adevărat de creșterea economică: salarii mai mari, servicii medicale de calitate, educație de top, pensii cinstite;

• Sprijinirea fermierilor noștri pentru a nu mai importa alimentele pe care românii le pun pe masă;

• Reindustrializare, locuri de muncă bine plătite în companii românești puternice;

• 1 SRL gratuit, 1 leu capital social, o zi pentru înființarea unei firme, cont bancar gratuit,

e-semnătură gratuită;

• România start-up - sprijinirea tinerilor, pentru a-i convinge că viitorul lor este aici acasă;

• Creșterea anuală cu 20% a numărului de firme existente și creșterea competitivității.

 

 

Lasă un comentariu