Ne scriu cititorii - PE ADRESA CELOR CARE AU UITAT DE JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

Distribuie pe:

Stimați doctori,

Știm! Vreți salarii de Europa! Vreți mașini de lux! Vreți vile! Vreți vacanțe în Alpi! Știm! Și mai știm că majoritatea le aveți! Mai bine de jumătate din țara asta trăiește de pe o zi pe alta. Visează la o slujbă stabilă, cu un salariu care să le permită să își plătească facturile și să își crească copiii. Visează la o viață cât mai sănătoasă pentru a vă evita pe dumneavoastră. Dar cel mai mult visează la respect, bun-simț și decență.

Dar să zicem că după ani și ani de studiu asiduu pe băncile facultății, să zicem că meritați salarii de Europa. Ei bine, dragii mei doctori, să vă spun ceva despre medicii din Europa și de ce își merită salariile. În primul rând, atunci când se hotărăsc să urmeze o facultate de medicină o fac pentru că vor să ajute oamenii, nu pentru bani. În al doilea rând, respectul față de pacienți este cea mai de preț calitate a lor. Nu fac diferențe de religie, statut social sau rasă. Nu îi interesează cât poate o anumită persoană să le bage în buzunar. Când veți avea aceleași principii morale, domnilor doctori de România, atunci veți merita salarii de Europa. Dar până atunci, NU!!!

Atâta timp cât nu aveți habar ce înseamnă punctualitatea și țineți oamenii la ușile dumneavoastră cu orele, atâta timp cât aveți impresia că pentru un doctor bunul-simț este irelevant, atâta timp cât oamenii mor și suferă din cauza greșelilor dumneavoastră, nu aveți dreptul să vă cereți salarii de lux!

Cum vă permiteți să țineți cinci ore la ușă o bătrânică de 80 de ani care vrea doar o rețetă? Cum vă permiteți să programați o persoană la ora 8 și să ajungeți la cabinet la ora 11, fără măcar un „Bună ziua", ca să nu mai spun de o scuză? Cum vă permiteți să țineți oameni cu oase rupte două zile pe holurile spitalelor trimițându-i

de la Ana la Caiafa? Cum vă permiteți să cereți milioane unui om care lucrează pe salariul minim, care a cotizat o viață întreagă la CASS, pentru o operație? Cum vă educați copiii, domnilor doctori?

Da, trăim în România și asta ne ocupă tot timpul. Dar se presupune că dumneavoastră sunteți oameni educați! Dacă dumneavoastră sunteți lipsiți de cei șapte ani de acasă, atunci cum vă așteptați să îi aibă pacienții dumneavoastră?

Nu tind să generalizez. Nu mă refer aici la fiecare doctor din țara asta. Am cunoscut doctori extraordinari, oameni extraordinari cărora le sunt foarte recunoscătoare și pentru care am cel mai mare respect. Nu vă bag pe toți în aceeași oală. Sper doar că măcar câțiva dintre cei care ar trebui să se simtă cu musca pe căciulă să își amintească ce înseamnă să fii om. Fiindcă, în primul rând, domnilor doctori, este de datoria dumneavoastră să fiți umani. Nu sunteți cu nimic mai presus de omul fără prea multă școală care a trudit o viață întreagă pe câmp sau într-o fabrică pentru a putea supraviețui. Fiecare dintre noi încearcă doar să îi fie mai bine într-o lume departe de a fi ideală.

Amintiți-vă de mamele și bunicile dumneavoastră atunci când o bătrânică vă ajunge la ușă. Amintiți-vă de tații și de frații, și surorile dumneavoastră. Și amintiți-vă că toate pe lumea asta sunt trecătoare și nu știți unde veți ajunge sau pe mâna cui veți ajunge.

Lasă un comentariu