Președintele Klaus Iohannis ia urat succes noului Guvern!

Miercuri seara (4 ianuarie 2017), după ce toți cei 26 de miniștri ai noului Guvern, condus de Sorin Grindeanu, au depus, la Palatul Cotroceni, jurământul de credință față de țară, președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs destul de acid, finalizat cu o înțepătură directă la adresa lui Liviu Dragnea, președintele PSD.

„Domnule prim-ministru Grindeanu, onorați membri ai Guvernului, dați-mi voie, în primul rând, să vă felicit pentru votul de încredere pe care l-ați primit în Parlamentul României și, evident, pentru depunerea jurământului. Din acest moment, dumneavoastră sunteți Guvernul României.

Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Așa îmi imaginez că, după alegeri, trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că și asta este, ci în campania electorală s-au făcut promisiuni.

De asta ați fost votați, și mă adresez aici celor care sunt parlamentari și șefi în Parlament, și asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca, într-o zi, să-mi explicați cum veți face, în așa fel încât să vă încadrați într-un deficit bugetar de 3%, să creșteți salariile, să scădeți impozitul, TVA-ul și multe alte lucruri. Eu îmi doresc să faceți aceste chestiuni.

Domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, eu vă doresc să aveți un mandat de succes! Românii își doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri, însă, cred că se așteaptă de la dumneavoastră, cel puțin eu aștept aceste lucruri și cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste așteptări.

În primul rând, aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată, orientarea euro-atlantică a României, asta însemnând să faceți tot ce poate un Guvern, și poate, să întăriți poziția României în cadrul NATO și în cadrul Uniunii Europene.

Eu aștept, și mulți așteaptă, nu toți, dar foarte mulți așteaptă, să faceți tot ce se poate, și se poate, să sprijiniți o justiție independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Ați jurat că veți face tot ce puteți pentru o democrație matură în România. O democrație fără o justiție independentă și fără un stat de drept nu putem să ne imaginăm în Europa.

Domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, așteptăm, și așteptăm cu toții de data asta, pot să spun, să gestionați în mod responsabil economia românească, atât cât depinde de Guvern, dar, cu certitudine, așteptăm cu toții să gestionați în mod responsabil finanțele publice. Este extrem de important ca, după ce creșteți toate salariile, scădeți toate taxele și impozitele, renunțați la impozite de multe feluri, să ne găsim, totuși, într-o zonă a sustenabilității, să avem o datorie rezonabilă, o datorie publică, să avem un deficit care, dacă se poate, să fie sub 3%, deficit al finanțelor publice, și foarte, foarte important, cu toate aceste măsuri pe care le veți îndeplini, să aveți, vă rog, grijă ca economia românească să crească.

România este, momentan, la capitolul creștere economică, hai să zicem, campioană europeană. Este mare lucru. O creștere economică mult peste medie este ceea ce ne dorim cu toții pentru a ajunge, după o perioadă rezonabilă, la același nivel cu celelalte țări mai dezvoltate din Uniunea Europeană.

Și, în fine, sunt convins că jurământul pe care l-ați făcut astăzi v-a convins că, pentru România, este foarte important să vă îngrijiți de securitatea națională. Asta garantează, până la urmă, și unitatea, și independența, și integritatea teritorială, și suveranitatea. Fără securitate națională, aceste lucruri s-ar putea să nu fie de la sine înțelese. O securitatea națională care în mod clar este în strânsă legătură cu stabilitatea României. Și, dacă vorbesc de stabilitate, este important să știți că pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, ci și stabilitatea regională. România este o țară care poate și vrea să fie, ceea ce eu am numit în repetate rânduri, România puternică. România este și trebuie să rămână un pol de stabilitate și securitate în regiune. Pentru asta, este însă nevoie să vă implicați cu toții, fiecare în domeniul lui.

Vă doresc mult succes cu toate acestea! Îi salut și pe musafirii noștri de astăzi, președintele Senatului (Călin Popescu Tăriceanu - n.a.), președintele Camerei Deputaților (Liviu Dragnea - n.a.), președintele Curții Constituționale (Valer Dorneanu - n.a.).

Domnule președinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog eu frumos, învățați-i și pe ei!

Vă doresc tuturor mult succes pentru România!".

Lasă un comentariu