Noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii

Distribuie pe:

Ieri, 6 ianuarie 2017, noul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), rezultat în urma alegerilor de anul trecut, s-a întrunit pentru a-şi desemna conducerea.

Reamintim că, în 27 decembrie 2016, plenul Senatului a validat, cu unanimitate de voturi, lista magistraţilor aleşi membri în Consiliul Superior al Magistraturii.

Aceştia sunt Marcu Simona Camelia - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Ghenea Mariana - ICCJ, Savonea Lia - Curtea de Apel Bucureşti, Ţînţ Nicoleta Margareta - Curtea de Apel Braşov, Chiş Andrea Annamaria - Curtea de Apel Cluj, Baltag Gabriela - Tribunalul Neamţ, Oprina Evelina Mirela - Tribunalul Ilfov, Bălan Mihai Andrei - Judecătoria Timişoara, Mateescu Mihai Bogdan - Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Olaru Codruţ - Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Ban Cristian Mihai - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Deac Florin - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Solomon Nicolae Andrei - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Toader Tatiana - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

CSM este format din 19 membri, dintre care 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi sunt validaţi de Senat, din Consiliu mai făcând parte doi reprezentanţi ai societăţii civile, care participă numai la lucrările în plen, şi trei membri de drept, respectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general. Mandatul are o durată de şase ani şi nu poate fi reînnoit.

Prezent la şedinţa CSM, preşedintele Klaus Iohannis a avut un discurs virulent la adresa celor care şi-au făcut un deziderat din emiterea unei eventuale legi privind graţierea şi amnistierea pedepselor.

„O lege a amnistiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească. O astfel de lege nu numai că ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar albi şi dosarele unor politicieni. Dacă va fi promovată, mă voi opune cu toată greutatea funcţiei mele prezidenţiale.

Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii, la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene şi euroatlantice în care românii cred.

Nu şi-a imaginat cineva că un simplu hoţ se poate considera deasupra legii, dar sunt unii care au impresia că poate lor li se cuvine să fie deasupra legii şi mă refer la persoane care au poziţii publice, ori aşa ceva nu se poate.

Pledez pentru o justiţie independentă, fiindcă dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democraţia dispare în scurt timp", a spus, printre altele, Klaus Iohannis.

După exprimarea votului, în fruntea CSM au fost aleşi judecătoarea Mariana Ghenea, în funcţia de preşedinte, şi procurorul Cristian Mihai Ban, în funcţia de vicepreşedinte. 

Lasă un comentariu