Imigrația și terorismul - cele mai importante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană

Distribuie pe:

Comisia Europeană a dat publicității rezultatele sondajului Eurobarometru standard, realizat în luna noiembrie 2016, în cele 28 de state membre ale UE.

Rezultatele relevă, printre altele, că decalajul dintre aceste state a continuat să crească, 87 de puncte separând acum Luxemburgul (unde 90% din populație consideră că situația economică națională este bună) de Grecia, unde doar 3% dintre respondenți au această părere.

În medie, patru din 10 europeni consideră că situația actuală din țara lor este „bună". În ce-i privește pe români, aproape trei sferturi dintre ei consideră că situația economică la nivel național este proastă.

Cei mai mulțumiți de economia din țara lor sunt nemții (87%), maltezii (81%), olandezii (81%), danezii (79%) și suedezii (78%). Cele mai mici procente ale răspunsurilor pozitive au fost înregistrate în Grecia (3%), Spania (11%) și Italia (13%).

Conform Eurobarometrului, marile probleme ale României sunt situația economică, sistemul de sănătate și securitate socială (32%), creșterea prețurilor (24%) și șomajul (19%). Comparativ, pentru trei din 10 europeni, șomajul este principala problemă a țării lor, urmat de imigrație și, abia pe locul al treilea se află situația economică, despre care doar 19 % cred că ar fi o problemă națională - în fruntea clasamentului sunt cei din Cipru (54%), urmați de greci (40%), spanioli (34%), estonieni (33%) și români (32%). Pentru suedezi, problema cea mai mare o constituie sistemul educațional, iar în Luxemburg și Irlanda cetățenii sunt preocupați de lipsa locuințelor.

În ce privește imigrația, 45% dintre cei intervievați consideră că, la ora actuală, reprezintă cea mai importantă problemă în Uniunea Europeană. De remarcat că îngrijorarea față de acest subiect este mai mare în țările unde locuiesc români plecați la muncă: Italia (39%), Germania (50%), și Marea Britanie (42%).

În general, imigranții veniți din alte state membre ale UE sunt bine priviți: 61% dintre europeni (inclusiv 57% dintre români) au o părere bună despre acest tip de imigranți, cu excepția Italiei, unde încrederea a scăzut cu trei procente față de primăvara anului 2016. În schimb, doar 37 % dintre europeni au sentimente pozitive față de imigranții veniți din țări din afara UE, cei mai refractari fiind cehii (14%), ungurii (15%) și bulgarii (15%). O atitudine pozitivă față de imigranții din țările non UE se înregistrează în țări cu o situație economică bună: Suedia (64%), Irlanda (57%), Spania (52%), Luxemburg (49%), Germania (40%). În ce-i privește pe români, ei sunt de acord, în proporție de 35%, cu acest tip de imigrație.

Șapte din 10 europeni se pronunță pentru „o politică europeană comună în domeniul migrației", idee susținută masiv de luxemburghezi, nemți, olandezi și spanioli, Republica Cehă fiind singura țară în care majoritatea celor intervievați s-au opus unei asemenea politici.

După imigrație, terorismul rămâne al doilea subiect cel mai frecvent menționat (32%) relevă sondajul (realizat pe fondul emoțional existent după atentatele teroriste din vara trecută, din Franța și Germania). Interesant este faptul că cei mai îngrijorați de acest subiect sunt cetățenii din țări în care nu au avut loc atentate teroriste, precum Cehia (47%), Ungaria (42%), Letonia (45%). În orice caz, printre îngrijorările cetățenilor europeni, terorismul se situează cu mult înaintea situației economice, a stării finanțelor publice și a șomajului.

Documentul mai relevă că sprijinul față de moneda euro înregistrează o ușoară creștere, iar în ce privește investițiile din UE, 56% dintre europeni consideră că banii publici trebuie folosiți pentru stimularea investițiilor din sectorul privat.

Se constată, de asemenea, că încrederea în UE este mai mare decât încrederea în guvernele naționale, iar atitudinea pozitivă față de cetățenia UE se menține ferm, 67 % dintre europeni considerându-se cetățeni ai UE.

În total, au fost intervievate 32.896 de persoane din statele membre ale UE și din țările candidate.

Lasă un comentariu