LUNCA TECII ÎN STRAIE DE SĂRBĂTOARE

Distribuie pe:

,,BALUL IONILOR", organizat în ziua de ,,Sfântul Ioan Botezătorul", este o tradiție a satului Lunca Tecii, acolo unde aproape în fiecare gospodărie există cel puțin un sărbătorit.

Despre evenimentul care a avut loc și în acest an de Bobotează, în satul Lunca Tecii, ne vorbește primarul comunei Lunca, ing. Teodor Vultur.

,,Acest eveniment s-a reluat după 1990, ajungând la a X-a ediție. Am avut și o mică întrerupere, după care s-a reluat de către un grup de tineri iubitori ai portului popular.Scopul este de păstrare a tradiției portului popular, a costumului popular, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă.

Evenimentul a debutat sâmbătă, 7 ianuarie, la Sfânta Liturghie, unde au participat locuitorii satului, dar și din împrejurimi, îmbrăcați în straie populare. La ora 14, un grup de tineri călare, îmbrăcați și ei în costume naționale, purtând steagul tricolor și însoțiți de câteva căruțe împodobite cu țoale țesute la război de către femeile din sat, au plecat din fața primăriei prin tot satul, pentru a chema sătenii la bal.

Tinerii călare și căruțele cu tineri au fost întâmpinați de multe familii care i-au servit cu vinși prăjituri pentru a le mulțumi pentru invitație.

Atmosfera de sărbătoare se încinge la Căminul Cultural unde a avut loc Balul de la ora 20, iar intrarea a fost gratuită pentru toți cei care purtau straie populare.

Formația „Transilvania"din Reghin, cu participarea renumiților interpreți Sorin Pantea și Maria Neag, a distrat petrecăreții, după ce le-au urat sărbătoriților gânduri bune în anul care abia a început.

Petrecerea Ionilor a continuat până în zorii zilei de Duminică în acompaniamentul muzicii populare".

 

Lasă un comentariu