Construim sau demolăm?

Distribuie pe:

Criticăm de multă vreme faptul că partidele și politicienii noștri nu ne-au pus la dispoziție un proiect de guvernare sau un proiect de țară, pentru a le ști și noi, cetățenii de rând, sau mai bine zis alegătorii, oferta și încotro ne îndreptăm. Acum, PSD, cu mintea românului cea de pe urmă, a realizat acest lucru, pentru prima dată și înaintea altora, într-o manieră de-a dreptul surprinzătoare, adică un program coerent, detaliat și bine articulat, care din punct de vedere teoretic răspunde foarte bine așteptărilor cetățeanului, dar îndeplinește în același timp condițiile unui Proiect de țară, de care ducem mare lipsă pentru a ști și noi încotro ne îndreptăm în viitorii ani. Știm, de asemenea, că și Președinția are în vedere un astfel de proiect, dar se vede că acolo lucrurile merg mai încet. În consecință, dacă atâta vreme, preț de 26 de ani, am navigat pe valurile vieții după cum ne-au dus ele, credem că nu este cazul să trecem în cealaltă extremă, adică să ne batem în programe care de care mai sofisticate, ca în cele din urmă să nu aplicăm nici unul. Părerea personală, și spun acest lucru în calitatea de economist analist, e că românii, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, de centru sau semicentru etc., ar trebui să-și însușească la unison Programul de guvernare al PSD, susținându-i aplicarea spre binele general, al societății. Trebuie să recunoaștem cu toții că elaborarea unui asemenea document programatic a fost o surpriză, și chiar una plăcută, pentru că partidele de azi, în afara celui comunist, din vremuri, nu ne-au răsfățat cu așa ceva, dar de care aveam nevoie ca de aer și de apă. În sfârșit, faptul s-a împlinit, iar în loc să stăm și să cugetăm, să cântărim înainte de a ne pronunța, dacă e bine sau e rău, dacă satisface cerințele unei națiuni pur și simplu sacrificate de atâția ani pe altarul neputinței, sărim la beregata autorilor și a celor care și-au propus implementarea, apostrofându-i în fel și chip, după modelul vulpii căreia strugurii i se par acri, pentru că nu ajunge la ei.

Militând pentru aplicarea acestui program, în calitatea de critic constant al politicii PSD în decursul anilor, mă întreabă unii de când am ajuns așa mare pesedist? Răspunsul nu e greu de dat: de când cu acest program de guvernare, atenționându-i că puteam fi în aceeași măsură mare penelist, pemepist sau mai știu și eu ce, dacă ar fi elaborat ei un asemenea program de guvernare. Însă, cum spuneau latinii când se judecau, sunt adeptul principiului: „Qui prior tempore potior jure", adică cine-i primul în timp e mai tare în drept.

Așadar, să dăm Cezarului ceea ce este al Cezarului. Să depășim aceste momente ale polemicii veșnice dacă înainte a fost oul sau găina și să ne vedem de ale noastre pentru că, trebuie să recunoaștem „este vai de capul nostru", adică suntem cam ultimii din Europa, spre rușinea noastră. Credem că afirmația nu mai trebuie nici explicată și nici detaliată. Prin programul său, PSD ne oferă o perspectivă pe care de multă vreme o dorim cu toții și, ca atare, cel mai potrivit lucru este să vedem cum putem contribui, fiecare dintre noi, la buna materializare a acestuia. Pentru că în program nu scrie că se va majora salariul minim pe economie numai celor de la PSD, că i se va mări pensia lui nenea Florea pentru că ține cu PSD, că va scădea impozitul pe salariu, pe venit, pe avere, doar lui Popescu și Ionescu pentru că sunt din Teleorman etc., ci tuturor românilor aflați în situații de compatibilitate. Iar dacă tot ceea ce scrie acolo cu privire la nevoile noastre și la perspectiva țării se va înfăptui, chiar dacă nu cu o precizie de zecimi, înseamnă că suntem pe drumul cel bum. Adică, oamenii se vor bucura de salarii mai bune, de pensii mărite, de impozite mai mici, de mai puțină birocrație, și toate acestea se vor contabiliza în standardul nostru de viață, iar dacă cetățeanul are, va avea și țara. De altfel, de când visăm noi să fim mai bine plătiți, mai omenos tratați de către instituțiile statului, mai bine îngrijiți când e vorba de sănătate și multe altele? Este adevărat că atunci când toate acestea par a ni se oferi cu atâta precizie și chiar generozitate, pe tavă, după o perioadă atât de vitregă a vieții noastre, parcă nu ne vine să credem, deși, vă spunem cu toată sinceritatea, ele sunt posibile de realizat. Ni se par, la prima vedere, astronomice sau faraonice, deși sunt perfect pământene, adică realizabile, pentru că ele vin, ca din neant, după atâtea și atâtea așteptări în zadar.

Ceea ce ne îngrijorează este însă problema resurselor. Aici precizările sunt mai vagi. Apoi, în încercarea de a proteja cetățeanul, scutindu-l de o mulțime de impozite, prea a fost supralicitat statul în formarea de venituri pentru alimentarea propriului buget. Se știe de când lumea că societatea capitalistă este, prin definiție, un mecanism bazat pe impozite, a cărui funcționare devine imposibilă fără strângerea de taxe și impozite, demers care constituie de altfel și temelia economică a acesteia. Or, scutirea exagerată a contribuabililor de astfel de acțiuni participative poate dăuna bunei funcționări a mecanismului pentru care, așa cum am mai precizat, impozitul constituie sursa lui vitală. Ne întrebăm, de asemenea, de ce nu se iau în considerare, în contramăsură, ca surse atrase și foarte importante la bugetul țării, lichidarea hoției, a corupției, a contractelor oneroase cu statul prin licitațiile trucate și cu dedicație, reducerea evaziunii fiscale, metehne care afectează puternic atât baza materială, cât și suportul moral al societății românești.

O altă problemă care duce la formularea unor suspiciuni și la scăderea încrederii acestui program este secretomania care s-a creat și așternut în jurul acestui valoros document, care ar trebui să fie emanația unor reputați specialiști ai țării, în domeniul economiei, și mai ales al prognozelor, și nu un document de partid ce poartă semnătura liderului și atât. Suntem de părere că domnul Dragnea nu și-ar pierde nimic din prestigiul său de lider, din contră, i-ar spori credibilitatea, dacă ar ieși la rampă cu întregul colectiv care a elaborat programul de guvernare, care, așa cum am mai afirmat, este bine închegat, cu posibilități de aplicare, dacă se vor crea resurse și va exista voință politică.

Un mare gânditor spunea că important este nu doar a contempla lumea, ci a o transforma. Lucrul acesta este perfect valabil și în cazul PSD cu țărișoara noastră. Un lucru început trebuie dus la bun sfârșit, iar dacă este vorba de o cale a prosperității, a demnității umane și bunăstării, nici nu mai încape îndoială.

Domnul Dragnea, în primul rând, și întreg PSD, trebuie să fie conștienți din capul locului că prin această angajare joacă o mare carte și, ca urmare, trebuie astfel acționat încât să nu fie și ultima. România, cu imensele ei acumulări de neîmpliniri, așteaptă de multă vreme o mână întreprinzătoare, un cap de bun gospodar cu o voință de fier pentru a pune lucrurile la punct. Iar dacă, noi, cei mulți, mai mult sau mai puțin încrezători în reușite după atâtea insuccese, ne vom convinge de drumul bine ales, cu siguranță îl vom urma. Sperăm cu toată convingerea ca apa să vină și la moara românilor și, așa cum numeroase țări din Europa au ajuns de la periferie în fruntea acesteia, de ce n-am face și noi acest lucru, mai ales că dispunem de toate resursele materiale necesare, cu excepția unei voințe, de mult așteptate, care să dirijeze energiile națiunii scopului pe care-l dorim cu toții, de a ne face țara mai frumoasă, mai bogată, mai mândră, mai civilizată.

 

Lasă un comentariu