ÎN LOCUL PĂRULUUI S-A RIDICAT O CRUCE

Distribuie pe:

La o distanță de 34 de kilometri de Târgu-Mureș se află comuna Ideciu de Jos. Aceasta are în componența sa cele două sate Deleni și Ideciu de Sus. Ideciu de Sus, cu o populație de aproximativ 300-400 de locuitori, cândva exista pe dealul din apropierea satului un păr care se pierdea în negura vremurilor, iar dealul pe care se afla acest păr era considerat de localnici un punct strategic, iar în timpurile de dinainte de anul 1989, aici se desfășura, așa cum era obiceiul, defilarea și, pe urmă, un frumos program artistic.

Părul îmbătrânind și nerezistând vremurilor, un vânt puternic l-a rupt. Localnicii vrând să aibă un punct strategic, în anul 1974 familia Gheorghe Precup, ajutată de familiile Ioan Ormenișan și Ioan Stoica au schimbat macazul, spunând că ei nu mai merg la păr, ci „la crucea din deal". Cu timpul pe cruce au fost montate leduri să poată fi văzută și de localnicii din împrejurimi.

Așadar, satul Ideciu de Sus este vegheat de zeci de ani, apărând locuitorii satului de toate relele, iar preotul ortodox, Valeriu Roșca, mereu urcă cu crucea în mână și se roagă pentru credincioșii acestui sat.

Mulțumesc pe această cale lui Gheorghe Precup, localnic, pentru sprijinul pe care mi l-a dat în realizarea acestui reportaj.

 

Lasă un comentariu