Evaziune fiscală de zeci de milioane de lei, descoperită de procurorii DNA Mureș!

Distribuie pe:

Printre cazurile prezentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în sinteza pe luna decembrie 2016, se află și două trimiteri în judecată de către procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Târgu-Mureș, prejudiciul din evaziune fiscală estimat ridicându-se la zeci de milioane de lei.

În primul caz, sunt trimiși în judecată, în stare de libertate, inculpații Sukosd Sandor, Hunyadi Daniela, Rus Ioan, Szikszai Laszlo, Szikszai Susana și Guzu Răzvan, cu toții fiind, la data faptelor, administratori ai unor societăți comerciale.

Procurorii anticorupție mureșeni îi acuză pe aceștia de săvârșirea, în perioada 2007 - 2014, a infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani în formă continuată.

„Începând cu anul 2007, inculpatul Sukosd Sandor a inițiat și constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală, grup care și-a desfășurat activitatea până în anul 2014 (...).

Concret, aceștia au omis înregistrarea în evidențele contabile ale societăților pe care le controlau a unor venituri realizate în sumă de 24.607.690,32 lei.

Totodată, inculpații au înregistrat în evidențele financiar-contabile ale societăților pe care le administrau în drept sau în fapt cheltuieli și operațiuni fictive în cuantum de 169.648.963,48 lei, totul în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței unor pretinse servicii de care una din societățile administrate de cei doi ar fi beneficiat, în perioada noiembrie 2011 - decembrie 2014, inculpații Sukosd Sandor și Hunyadi Daniela au evidențiat într-un număr de 29 facturi operațiuni fictive în valoare totală de 2.404.763,82 lei.

Urmarea acestui demers a fost obținerea în mod ilegal de către societatea administrată de cele două persoane a sumei de 384.762 lei reprezentând impozitul pe profit datorat și neachitat bugetului de stat, cât și disimularea adevăratei naturi a provenienței sumelor de bani achitate cunoscând că acestea proveneau din comiterea de infracțiuni.

Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă în prezenta cauză, solicitând obligarea inculpaților la plata următoarelor sume către bugetul de stat, după cum urmează: Sukosd Sandor, Hunyadi Daniela, Rus Ioan, Szikszai Laszlo, Szikszai Susana și Guzu Răzvan, în solidar cu o societate comercială, în calitate de persoana responsabilă civilmente, la plata sumei totale de 36.491.208 lei;

Sukosd Sandor, Hunyadi Daniela, Szikszai Laszlo, Szikszai Susana în solidar cu o altă societate comercială, în calitate de persoana responsabilă civilmente, la plata sumei totale de 37.416.331 lei;

Sukosd Sandor și Sukosd Alina, în calitate de reprezentanți ai unei societăți comerciale, la plata sumei totale de 4.684.261 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului prin comiterea faptelor reținute în actul de inculpare. În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Szikszai Laszlo, Sukosd Sandor și Guzu Răzvan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

În cel de-al doilea caz, au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, inculpații Miklos Levente, Ghiurca Petru, Aldea Stan Ovidiu și Degerat Marian, la data faptelor, administratori ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, în formă continuată, Cordoș Ioan, reprezentant al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în formă continuată, și Stănescu Dragoș și Stănescu Mândra, reprezentanți ai unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la spălarea banilor, în formă continuată, și complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

„În perioada 2011 - 2012, cei șapte inculpați s-au implicat în activități infracționale din sfera criminalității economico-financiare și spălării de bani, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor către bugetul de stat (...). Inculpații au preluat sau au colaborat cu o societate cu un comportament de tip „fantomă" (controlată de inculpații Stănescu Mândra și Stănescu Dragoș), prin intermediul căreia s-au creat documente de proveniență fictive pentru bunuri și servicii. Plata acestor bunuri și servicii s-a efectuat din conturile societăților reale în conturile societății fantomă, conturi din care banii erau ridicați în numerar, fără vreo justificare legală.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 7.411.948 lei, reprezentând impozit pe profit și T.V.A. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză", se arată în rechizitoriul procurorilor, aceștia precizând, totodată, că „această etapă a procesului penal nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție"

Lasă un comentariu