SIBERIA „S-A MUTAT" ÎN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST!

Distribuie pe:

Valul de frig și căderile masive de zăpadă afectează toată Europa Centrală și de Est, provocând, până acum, moartea a peste 60 de oameni. În unele zone, serviciile aeriene și navale au fost suspendate și s-au înregistrat perturbări majore în aprovizionarea cu energie și agent termic.

Vremea deosebit de rece s-a datorat presiunii atmosferice ridicate ce a staționat deasupra Europei de Vest, ducând la vânturi puternice, care s-au deplasat din Rusia și Scandinavia către partea estică a continentului. În ziua de 9 ianuarie, masa de aer polar s-a extins din Germania peste Balcani, provocând ninsori abundente în Grecia și un puternic vânt bora, care a afectat mai ales Croația. Aerul rece care s-a deplasat deasupra Mării Adriatice a dus la căderi masive de zăpadă în regiunile din centrul Italiei.

Potrivit statisticilor, în cea de a doua săptămână a acestui an, 48 de oameni au murit de frig în Polonia, unde temperaturile au scăzut sub -20 de grade Celsius. La Varșovia și la Cracovia autoritățile au decis ca transportul public urban să fie gratuit, dat fiind smog-ul cauzat de temperaturile extrem de scăzute. Și orașul Wroc³aw a fost afectat de amestecul de ceață și fum, calitatea aerului atingând niveluri critice. În aceeași perioadă, șapte decese provocate de frig au fost înregistrate în Italia, fiind vorba de persoane fără adăpost. Pe Marea Adriatică s-a format gheață, iar în sudul peninsulei au fost închise școlile și mai multe aeroporturi, inclusiv cele din Sicilia, din Bari și Brindisi.

Opt decese cauzate de frig au fost înregistrate în Republica Cehă, iar corpurile fără viață a trei imigranți au fost descoperite în apropiere de granița dintre Bulgaria și Turcia. Asociația Médecins Sans Frontiéres își exprimă îngrijorarea pentru soarta celor aproximativ 2.000 de imigranți care trăiesc la Belgrad.

Strâmtoarea Bosfor a fost închisă pentru transportul maritim, după o furtună de zăpadă care a afectat activitatea din Istanbul, iar cea mai mare companie aeriană din Turcia a anulat peste 650 de zboruri. Viscolul din Bulgaria s-a extins și în România și Ucraina, iar transportul fluvial pe Dunăre a fost suspendat.

În Grecia, temperaturile au scăzut până la -15 grade Celsius, Observatorul Național din Atena referindu-se la acest fenomen cu denumirea de Ariadna (după zeița cu același nume). Un imigrant a murit de frig și mulți alții, din insulele din Marea Egee, au fost mutați în corturi încălzite, după ce întreaga zonă a fost acoperită de zăpadă. Autoritățile de la Atena au deschis trei stații de metrou pentru a-i adăposti pe oamenii străzii. În ziua de 10 ianuarie, la Salonic s-a anunțat că, din cele 480-500 de autobuze aflate în administrarea serviciului de transport public urban, doar 130 erau în stare de funcționare.

Decese cauzate de temperaturile scăzute s-au înregistrat și în Rusia și Ucraina. În unele regiuni ale Rusiei, din partea europeană, temperaturile au scăzut sub -40 de grade Celsius. La 7 ianuarie s-a înregistrat cel mai friguros Crăciun ortodox de la Moscova din ultimii 120 de ani (-29,9 grade Celsius). Peste 100.000 de locuitori din oraș și din împrejurimile acestuia au avut de suferit din cauza lipsei de căldură și electricitate.

În orașul Saranda, din sudul Albaniei, a nins pentru prima oară în ultimii 30 de ani. În Turcia, un morman de zăpadă înghețată s-a prăbușit de pe acoperișul unei moschei peste trecători, rănind mai multe persoane, iar în Germania, în decurs de 24 de ore au fost înregistrate peste 300 de accidente rutiere. (sursa - weather.com)

Foto: Valurile Dunării?!

Lasă un comentariu