FEMEILE CARE DEVIN MAME MAI TÂRZIU TRĂIESC MAI MULT

Oamenii americani de știință de la Universitatea San Diego din California, citați de descopera.ro, au constatat că femeile care devin mame pentru prima oară la o vârstă mai înaintată au șanse să trăiască mai mult.

„În cercetarea noastră, am luat în calcul date de la 20.000 de femei care au participat la un studiu național, desfășurat între anii 1991 și 2012. Dintre acestea, 54% au ajuns la vârsta de 90 de ani.

Astfel, am descoperit că femeile care au dat naștere primului copil la 25 de ani sau peste această vârstă aveau mai multe șanse să ajungă la 90 de ani. De asemenea, am concluzionat că majoritatea femeilor care au ajuns la 90 de ani erau absolvente de colegiu, erau căsătorite și aveau un venit mai mare. În plus, era mai puțin probabil ca acestea să sufere de obezitate sau de boli cronice.

Totodată, femeile care aveau între două și patru sarcini aveau mai multe șanse de a trăi cel puțin nouă decenii, în comparație cu cele cu o singură sarcină.

Descoperirea noastră nu sugerează faptul că femeile ar trebui să întârzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicații obstretice, printre care se numără diabetul gestațional și hipertensiunea, care sunt mai des întâlnite la vârste materne înaintate. Sarcina la o vârstă mai înaintată este, de asemenea, asociată cu creșterea riscului de deces neonatal, naștere prematură sau macrosomie fetală (copiii au o greutate excesivă la naștere).

Este posibil ca ducerea la bun sfârșit a unei sarcini la o vârstă înaintată să constituie un indicator al unei stări generale de sănătate bună și, ca urmare, să existe o probabilitate mai mare de longevitate. Este posibil și ca femeile care erau mai în vârstă când au născut primul copil să fi avut un statul social și economic ridicat care le-a ajutat să trăiască mai mult.

Din cauza unor factori culturali și socioeconomici, din ce în ce mai multe femei aleg să aibă copii mai târziu în viață. În SUA, vârsta medie a femeilor care devin mame a crescut de la 24,9 ani în anul 2000 la 26,3 ani în 2014, iar proporția femeilor care devin mame pentru prima dată la 30 - 34 de ani a crescut cu 28% între anii 2000 și 2014. Numărul femeilor cu vârsta de 35 de ani și peste care nasc pentru prima oară a crescut cu 23%, în aceeași perioadă", explică experții americani. 

Lasă un comentariu