La Casa Iancului, cu gândul la Eminescu…

Distribuie pe:

Miercuri, 11 ianuarie, la Casa Memorială „Avram Iancu" din Târgu-Mureș a avut loc prima reuniune din acest an, înscrisă în seria manifestărilor menite a evoca figuri emblematice și evenimente importante ale istoriei și culturii naționale.

În mod firesc, la Casa Iancului, anul 2017 a debutat… cu gândul la Eminescu: Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu" - Filiala Mureș, în colaborare cu Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI, a organizat simpozionul omagial „Gând la Eminescu", dedicat Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 167 de ani de la nașterea Poetului Național (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), manifestare moderată de președintele filialei, Ioan Berța.

Comunicările, susținute de scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor - șef al cotidianului „Cuvântul liber", și de scriitorul și publicistul dr. Valentin Marica, au abordat lirica și publicistica lui Mihai Eminescu în cheia actualității, propunând noi perspective de reevaluare a operei și exegezei eminesciene. Filme documentare, propuse, prezentate și explicate de prof. Alexandru Ciubîcă, de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian, au contribuit la „rotundul" evenimentului.

Într-un „gând de ianuarie al unui urmaș", scriitorul Lazăr Lădariu a rostit, în alocuțiunea sa, „cuvinte…cu ninsori de stele, printre cernerile florilor cu petale de aur ale lunii iunie, toate travestite în cântec din adâncuri venind cu irizări de lumină și părelnică rouă, sub chiciuri de mărgean", într-o emoționantă întoarcere în timp și în memorie, la o emisiune - elogiu a Cenaclului „Flacăra", dedicată Poetului Național de regretatul Adrian Păunescu: „Cu inteligență și iubire, așezând spiritul și intelectul dincolo de realul acelei zone aparte a rațiunii, Adrian Păunescu știa că (…) Zicând Eminescu, urcăm un popor, / Ca și pe Iisus, în icoană, / Cu sunet înalt dăruind tuturor / Condiția noastră umană".

În strădania de a găsi noi forme și formule de abordare a liricii eminesciene, dr. Valentin Marica propunea, în comunicarea prezentată, receptarea lui Eminescu în chip de „apogeu al binelui spiritual: să vorbim despre el cu profunzime, cu un fior al rugăciunii, ca despre un descântec coborâtor, acel ceva care trece dincolo de conștiință și caută eternitatea". „Lui Eminescu - aprecia dr. Valentin Marica - i se cuvine „mărirea postumă, căreia să-i fim artizani și martori, prin cunoașterea vieții, operei, bibliografiei, prin a-l simți viu, prin mesajul sublim pe care ni-l transmite".

Opiniile lui Mircea Eliade asupra operei eminesciene, inclusiv receptarea acesteia de critica străină au constituit, în fine, tema alocuțiunii prezentate de prof. Alexandru Ciubîcă, „secondat" de elevul domniei sale, Virgil Mărginean, cu un recital de versuri din „Scrisoarea III".

„Întoarcerea lui Eminescu", un poem de Nicolae Dabija, a fost lecturat, pentru prima oară în cadrul unei manifestări culturale, de către scriitorul Lazăr Lădariu, constituind, fără îndoială, „surpriza" serii de miercuri, de la Casa Iancului.

Conform tradiției, momentul poetic a fost susținut de poetul Mircea Dorin Istrate, președintele filialei mureșene a Ligii Scriitorilor Români, care a recitat, din creația proprie, versuri dedicate Poetului Național. În finalul manifestării, domnia sa a acordat, din partea organizației pe care o conduce, Diploma de suflet unor personalități ale vieții culturale mureșene, „pentru toate cele câte au izvorât din fântâna gândului simțitor, menite să stâmpere și să aline setea noastră de frumos, aici, în cuprinsul PATRIEI LUCEAFĂRULUI nostru, nemurit". Printre laureați: scriitorii și publiciștii Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Valentin Marica, poeta Ileana Sandu, președintele Filialei Mureș a Societății Cultural - Patriotice „Avram Iancu" - jrs. Ioan Berța, prof. Mihai Monoranu, prof. Alexandru Ciubîcă, dr. ist. Felician Suciu, prof. Dimitrie Poptămaș, prof. Traian Dușa.

 

Lasă un comentariu