Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri

Distribuie pe:

În cadrul Submăsurii 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din PNDR 2020, fermierii cu vârsta de până în 40 de ani pot accesa fonduri europene nerambursabile în valoare de maximum 50.000 euro pe proiect. Sprijinul este nerabursabil și va fi acordat în două tranșe: 75% din cuantumul său la primirea deciziei de finanțare și 25% în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Pentru a putea beneficia de finanțare, pragul minim este de 25 de puncte. Fără acumularea acestora niciun proiect nu poate fi eligibil.

Criteriile de selecție

Conform Ghidului solicitantului, în selecția proiectelor primul principiu luat în calcul este cel al sectorului prioritar. Spre exemplu, pentru vegetal, celor care au în plan să conducă o fermă legumicolă li se vor acorda 30 puncte. În cazul exploatațiilor care au drept scop producerea de sămânță/ material săditor, inclusiv pentru pepiniere pomicole și viticole - cu excepția celor pentru legumicultură, se vor acorda 25 de puncte. Pentru pomicultură, exceptând pepinierele pomicole, numărul de puncte este 20.

Fermele de bovine sunt prioritizate în cadrul sectorului zootehnic, acestea primind 30 de puncte. De asemenea, pentru apicultură, fermierii vor obține 25 puncte, iar pentru ferme din sectorul ovinelor și caprinelor le revin 20 puncte.

În selecția proiectelor se va ține cont și de comasarea exploatațiilor, având în vedere numărul exploatațiilor preluate integral. Așadar, se vor acorda 15 puncte dacă solicitantul preia integral minimum trei exploatații agricole, dacă preia două exploatații agricole va primi 10 puncte, iar dacă preia una singură 5 puncte.

De asemenea, în cadrul selecției va conta și nivelul de calificare în domeniul agricol. Astfel, dacă solicitantul a absolvit, cu diplomă de studii superioare, în domeniul agricol se vor acorda 25 puncte. Dacă solicitantul a absolvit studii postliceale sau liceale în domeniul agricol se primesc 20 puncte, iar dacă solicitantul are o formare profesională care conferă un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu cerut prin eligibilitate și anume, prin studii/ curs de calificare în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară de cel puțin Nivel 1 de calificare profesională, conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională, se vor acorda 10 puncte.

Va avea importanță în selecție și principiul potențialului agricol, care vizează zonele cu potențial, determinate în baza studiilor de specialitate: dacă proiectul este implementat într-o zonă cu potențial ridicat, se vor acorda 25 puncte, iar dacă proiectul este implementat într-o zonă cu potențial mediu - 20 puncte.

Dacă solicitantul finanțării nerambursabile își propune prin proiect sau demonstrează că deține/ dezvoltă la nivelul exploatației agricole și prevede în cadrul Planului de Afaceri că va păstra / dezvolta nucleul de rase (rasele vor fi certificate și se vor regăsi în Registrul genealogic al raselor), respectiv soiuri autohtone (conform Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultură din România elaborat de ISTIS) pe toată durata de implementare și monitorizare a proiectului, va primi 5 puncte.

 

Lasă un comentariu