METASTAZELE CANCEROASE POT FI OPRITE

Distribuie pe:

Specialiștii oncologi de la Institutul pentru Cercetări din Barcelona, citați de descopera.ro, susțin că au reușit să blocheze procesul de înmulțire a celulelor canceroase și de propagare a metastazelor.

„În studiul nostru, efectuat, deocamdată, pe șoareci de laborator, am identificat în premieră o proteină, numită CD36, ce se găsește în membrana celulelor canceroase și este implicată în absorbția grăsimilor care joacă un rol esențial în dezvoltarea metastazelor în mai multe tipuri de cancer.

Proteina CD36 este un factor determinant în propagarea anumitor tumori canceroase (precum cele de piele, de sân, de ovar, bucale, de vezică urinară sau de plămâni). Legătura unică dintre această proteină și acizii grași de care este dependentă reprezintă o diferență majoră între celulele care inițiază metastaza și alte celule tumorale.

Metastazele reprezintă celule tumorale care se desprind din tumorile inițiale și călătoresc prin sânge sau limfă, colonizând alte organe. Acestea sunt responsabile de marea majoritate a deceselor cauzate de cancere. Cancerul este cu atât mai letal cu cât se răspândește în corp, deoarece astfel șansele de reușită ale tratamentului scad considerabil. Acesta este motivul pentru care încercăm să înțelegem modul în care are loc acest proces și să dezvoltăm noi modalități de a-l împiedica.

Revenind la studiu, s-a observat că dieta bogată în grăsimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50% dintre șoareci. În plus, toți șoarecii cărora le-au fost inoculate celule tumorale tratate cu acid palmitic (un compus important al uleiului de palmier, inclus în numeroase produse) au manifestat cea mai accelerată răspândire a celulelor tumorale.

Grăsimea este necesară pentru funcționarea organismului, însă un consum necontrolat poate avea efect asupra sănătății, așa cum s-a demonstrat deja în cazul unor cancere, precum cel de colon și în metastaze.

Ulterior, am reușit să demonstrăm că, prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp, se poate împiedica metastaza la șoarecii care dezvoltaseră metastaze. Astfel, s-a stopat complet răspândirea celulelor tumorale în 20% dintre cazuri și reducerea cu 80%, în celelalte.

Dacă vom reuși să transformăm acest anticorp într-un tratament pentru oameni, vom putea salva mii de vieți în fiecare an", promit cercetătorii.

 

Lasă un comentariu