REMEDII NATURISTE

Distribuie pe:

Teiul este considerat un arbore sacru în folclorul țărilor din vestul Europei, iar pentru vechii celți simboliza altruismul. În timpul Evului Mediu exista obiceiul ca îndrăgostiții să-și jure iubire veșnică la umbra unui tei, deoarece exista credința că acest copac îi face pe oameni să spună numai adevărul.

În perioada în care Eminescu și-a desfășurat activitatea la Iași, teiul din Grădina Copou a oferit umbra și cadrul pentru refacerea forțelor sleite de o muncă extrem de intensă. La umbra teiului, ieșenii îl întâlneau frecvent pe marele nostru poet, fie alături de Veronica Micle, fie alături de bunul său prieten, Ion Creangă.

După plecarea lui la București, ieșenii au botezat acest tei Teiul lui Eminescu. Atașamentul marelui poet național Mihai Eminescu pentru tei pare să fie o nostalgie germanică, din perioada studiilor făcute de poet la Viena și Berlin. La moartea sa, poetul a fost înmormântat în cimitirul Bellu, sub un tei.

Ceaiul de tei, deși este un excelent medicament, poate deveni toxic.

De ce este interzis bebelușilor, gravidelor și șoferilor și cum se prepară corect

Cu un parfum dulce, uimitor și care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dacă se prepară corect, ceaiul este un remediu pentru mai multe afecțiuni, însă pe loc poate deveni nociv pentru organism. În general, este contraindicat bebelușilor, gravidelor, șoferilor și celor care suferă de anemie.

Deși teiul aduce numeroase beneficii organismului, este important de știut că această plantă nu este recomandată tuturor persoanelor, așa cum am fi tentați să credem. Ceaiul de tei are o întrebuințare pentru o gamă largă de afecțiuni, dar nu trebuie folosit în mod abuziv, ne avertizează medicii. Ceaiul de tei are un efect calmant și liniștitor pentru copii, ajutându-i să doarmă mai bine. În cazul unor răceli ușoare, ceaiul de tei cu un strop de lămâie face minuni, prevenind deshidratarea și pentru a produce transpirația, pentru a ajuta la urinare și chiar pentru a scădea febra. De asemenea, în cazul inflamațiilor căilor respiratorii, ceaiul de tei este un puternic adjuvant, precum și în cazul tusei, a stărilor nervoase și a durerilor de cap. Tulburările de la nivelul stomăcelului pot fi și ele alinate cu ajutorul ceaiului de tei.

Ceaiul de tei se prepară tot sub formă de infuzie, astfel că la 100 ml de apă clocotită se folosesc patru flori.

La bebeluși, atenția trebuie să fie sporită. Specialiștii spun că ceaiurile consumate de copiii mai mici de șase luni pot avea și efecte neplăcute. Împiedică absorbția fierului în organism, iar ceaiurile îndulcite cu zahăr sau cele instant îi pot crea dureri de stomac și o stare de agitație. De asemenea, ceaiul poate deshidrata bebelușul, deoarece, consumat în cantități mari pentru vârsta lui, ceaiul îi poate suprasolicita rinichii, precizează medicii. Printre persoanele care nu trebuie să consume ceai se numără gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanțele din tei subțiază sângele și crește riscul de hemoragie postpartum), pacienții cu anemie (împiedică absorbția de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) și șoferii (teiul poate produce amețeală și stare de somnolență). Ceaiul de tei face minuni atunci când suferim de dureri de cap, oboseală, răceală și gripă, anxietate. Important este să fie preparat corect pentru a beneficia de toate proprietățile sale. Floarea de tei, mărunțită bine se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roșie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic. Stimulează transpirația și reduce febra. Băut călduț, ceaiul de tei este de mare ajutor în caz de răceală și gripă, reglează temperatura organismului și decongestionează căile nazale. El stimulează transpirația și scade febra, reduce inflamațiile și ameliorează durerile de cap. Sub formă de gargară sau inhalații, se utilizează cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei și laringitei. Mai poate fi folosit sub formă de comprese pentru combaterea infecțiilor oculare. Reduce inflamațiile și este un remediu excelent pentru ochii umflați, pentru combaterea ridurilor și a cearcănelor. Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diarea și indigestia, dar și vărsăturile). Potrivit studiilor, o cană de ceai de tei înainte de culcare poate îmbunătăți procesul de digestie.

Pentru a obține un potențial maxim din punct de vedere al substanțelor active, florile de tei trebuie culese imediat după înflorire, la 1-2 zile după ploaie, pe vreme însorită, și apoi trebuie uscate la umbră. Florile de tei conțin mucilagii, uleiuri esențiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan și vitamine.

Lasă un comentariu