DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE, ÎNALT OMAGIU POETULUI MIHAI EMINESCU

Distribuie pe:

O „Sară pe deal" și la Târgu-Mureș

În organizarea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș și Biblioteca Județeană Mureș, duminică, 15 ianuarie 2017, s-au desfășurat manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale și omagierea poetului Mihai Eminescu, la 167 de ani de la nașterea sa.

Evenimentul - desfășurat sub genericul „LA STEAUA...", a debutat, la ora 17.30,  cu o slujbă de pomenire la Biserica de Lemn „Sf. Arhanghel Mihail", locul unde, în iunie 1866, a poposit Poetul în drumul său spre Blaj. Apoi, zeci de elevi au format un drum de lumină ce a legat, simbolic, biserica de statuia Poetului din parcul situat în fața Centrului Cultural „Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș.

Organizatorul evenimentului, inspectorul școlar general, prof. dr. Nadia Rață, a subliniat simbolistica începutului și finalului manifestărilor: de la o slujbă de pomenire la manifestările artistice, dedicate marelui poet național Mihai Eminescu.

Valentin Marica a prezentat acordarea Distincțiilor Eminescu. Dna prof. dr. Mioara Kozak - inspector de Limba și literatura română a înmânat Diplomele de excelență culturală, iar dna prof. dr. Nadia Rață - inspector școlar general a oferit plachetele Eminescu unor personalități ale județului Mureș, care susțin cu profesionalism și implicare actul cultural autentic: dnei prof. Silvia Halăr, dlui prof. dr. Iosif Todea,dnei prof. Codruța Băciuț, dlui prof. univ. dr. Călin Enăchescu - rector Universitatea „Petru Maior" Târgu-Mureș, dlui prof. univ. dr. Leonard Azamfirei - rector Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.

Elevii cu care am stat de vorbă au recunocut emoția de a vorbi despre Eminescu. O elevă în clasa a X-a la Liceul Economic din Târgu-Mureș a spus că o încearcă o stare melancolică și de respect pentru Eminescu, iar elevul Cseh Norbert Zsolt din clasa a X-a G de la Liceul „Bolyai Farkas" din Târgu-Mureș apreciză poeziile de dragoste ale poetului.

Evenimentele de la Statuia Poetului au fost punctate de momente artistice susținute de către  Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Glăjărie, județul Mureș, coordonatori prof. Elena Fabian și Illes Zoltan, dar și de momente lirice ale unor elevi de la Colegiile ,,Alexandru Papiu Ilarian" și Colegiul Național ,,Unirea" din Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu