ANIVERSAREA ȘI OMAGIEREA POETULUI MIHAI EMINESCU, ZIUA CULTURII ROMÂNE, LA TÂRNĂVENI

Distribuie pe:

Vineri, 13 ianuarie 2017, în organizarea Casei de Cultură „Mihai Eminescu" și a Primăriei municipiului Târnăveni, a fost aniversată ziua împlinirii a 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), „Luceafărul poeziei românești", cel mai mare poet, prozator și jurnalist român, despre care Mircea Eliade scria în anul 1985: „Cât timp va exista, undeva în lume, un singur exemplar din poeziile lui Mihai Eminescu, identitatea neamului nostru este salvată". Ziua Națională a Culturii Române, ziua bucuriei, „piatră albă care marchează în calendar reverență în fața a ceea ce este bun, frumos și nobil". Dorim cu toții ca Ziua Culturii Naționale să fie cu adevărat o zi a bucuriei pentru că așa cum spunea poetul, „ar fi păcat să se lepede clipa cea repede ce mi s-a dat".

În prima parte a acestei memorabile zile, începând cu ora 12, în fața statuii lui Mihai Eminescu, amplasată în parcul primăriei, în prezența unui numeros public, iubitori de literatură și artă, directorul Casei de Cultură „Mihai Eminescu", profesorul Wily Halmen, a ținut o frumoasă alocuțiune cu privire la cine a fost, ce a făcut și ce înseamnă Mihai Eminescu pentru literatura și identitatea românilor. Elevii Școlii Gimnaziale „Traian" au interpretat poezii și cântece de o rară frumusețe din lirica eminesciană, răsplătiți cu puternice aplauze de către cei prezenți. Profesorul Wily Halmen a depus la baza statuii, drept recunoștință, o frumoasă coroniță de flori.

Se știe prea bine că Mihai Eminescu, în vara anului 1866, a călătorit pe Târnava Mică, pentru a ajunge la Blaj, mica Romă. Cu această ocazie, la data de 3 iunie a aceluiași an, poetul a poposit la Târnăveni, pe vremea aceea la Hanul lui Mănase (fosta cramă din centrul orașului). În cinstea acestui eveniment, la data de 15 ianuarie 1996, s-a dezvelit o placă de marmură și un basorelief de bronz cu portretul lui Mihai Eminescu, montată pe frontispiciul clădirii, operă a artistului plastic târgmureșean Victor Cristea, placă pe care, grație poetului local Răzvan Ducan, citim înscrisul: „Loc de popas a fost/Aici pentru poetul/Mihai Eminescu/În drum spre Blaj/În vara anului 1866".

În după-amiaza aceleiași zile de 13 ianuarie 2017, începând cu ora 17, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu", în frumoasa sală a oglinzilor, în cinstea marelui eveniment, după discursul de deschidere al profesorului Wily Halmen, frenetic aplaudat în fața numeroșilor spectatori, elevi, tineri și bătrâni, iubitori de literatură, poezie și cântece eminesciene, s-a desfășurat un FASCINANT, SUPERB ȘI SENTIMENTAL SPECTACOL ANIVERSAR cum rar se poate vedea la Târnăveni, punându-se în valoare, la cel mai înalt nivel, lirica eminesciană, într-o sală înmărmurită între vis, emoție, iubire și realitate.

Prima parte a spectacolului despre Eminescu a aparținut elevilor de la Colegiul Tehnic din Târnăveni, cu recitatori, muzică și scenete din opera poetului nepereche, magistral condusă, dirijată și îndrumată de remarcabila profesoară de Limba și literatura română Mirela Rînceanu, contopită și minunat integrată în spectacolul oferit de elevi, o adevărată superbă și frumoasă lecție despre Mihai Eminescu și importanța acestuia în literatura română.

A doua parte a frumosului și elegantului spectacol din sala oglinzilor a fost oferită asistenței de către un minunat grup de profesori, învățători, funcționari și ingineri, în majoritate femei din Târnăveni, care cu mult talent, măiestrie, devotament, pricepere și sincronizare a versurilor și vocilor, dar și o bună și riguroasă pregătire, au interpretat, într-o combinație cum rar se poate vedea, cele mai strălucite pasaje din celebra operă eminesciană. La încheierea spectacolului, semnatarul acestor rânduri, în calitatea de membru al Ligii Scriitorilor Români, a făcut bilanțul reușitei evenimentului, elogiind succesul și talentul artiștilor, adresându-le felicitări, mulțumiri și respect pentru acest minunat și încântător spectacol bine organizat de către eminentul profesor de muzică, manager-ul Casei de Cultură, dirijorul faimoasei fanfare „ARMONIA", cu mari succese obținute pe plan național și internațional, cel care a dăruit noi valențe, notorietate și prestigiu, o nouă înfățișare, dar și respectul de care avea atâta nevoie Casa de Cultură „Mihai Eminescu" din Târnăveni.

Sursa: tarnaveni.ro

Lasă un comentariu