Cinstind pe Eminescu la Deda

Distribuie pe:

Ziua de 15 ianuarie este o sărbătoare de suflet pentru toți cei care simt și vorbesc românește, indiferent de spațiul în care își duc existența zilnică. Comunitatea dedeană aduce florile recunoștinței, în fiecare an, celui care și-a purtat pașii prin aceste locuri mustind de istorie, „poetului nepereche" și „Luceafăr" al poeziei românești, în semn de nespusă prețuire și adorație pentru cel care urma să fie un reper de valoare pe firmamentul poeziei românești și pe care Titu Maiorescu îl socotea la momentul respectiv „om al timpului modern", „poet în toată puterea cuvântului".

Așa s-a întâmplat și în ziua de vineri, 13 ianuarie 2017, la Deda, în organizarea catedrei de limba și literatura română, mai ales că acum există un argument în plus care să justifice o activitate mai deosebită decât altele: statuia lui Eminescu, ce veghează frumosul parc din centrul civic al localității, înălțându-se acum și la propriu „ca un uriaș cu fruntea pierdută în azur". Manifestarea a început printr-un cuvânt de deschidere, rostit de doamna profesoară de Limba și literatura română, Maria Moldovan, în care a fost evidențiată personalitatea veșnicului și actualului Eminescu. A urmat un interesant și frumos program cultural- artistic, ocazie cu care elevii claselor a V-a, prin glasurile lor serafice, au arătat cum trebuie să fie cinstită memoria geniului poeziei românești. De asemenea, elevul Harpa Ciprian din clasa a IX-a, membru al echipajului „Hyperion", care a reprezentat liceul nostru la Concursul Regional „Cuvinte ce exprimă adevărul", organizat și în acest an la Colegiul Național „Unirea" din Tg.-Mureș, a recitat poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!..." Întreaga suflare a școlii, elevi și profesori, în semn de prețuire, a purtat ecusonul cu portretul Poetului, iar în pauzele dintre orele de curs s-a asigurat în școală, prin stația de amplificare, o coloană sonoră „Eminescu".

Seria manifestărilor dedicate lui Eminescu a continuat atât la preșcolarii de la grădinița din localitate, cât și la elevii ciclului primar, unde s-au recitat poezii din lirica eminesciană și s-au desfășurat multiple activități a căror tematică a fost „Eminescu - poetul nemuririi noastre". Au fost momente de aleasă cinstire și autentică simțire românească.

Lasă un comentariu