„TRECUT-AU ANII", LA SĂRMAȘU

Distribuie pe:

Ziua Culturii Naționale coincide cu ziua poetului național (15 ianuarie), iar ambele au fost sărbătorite printr-o manifestare culturală de excepție la Sărmașu. În desfășurarea evenimentului au alternat momente de recitări de poezii, de cântece, prelegeri, recitaluri muzicale, prezentări și completări la ce au spus antevorbitorii.

Organizatorii au fost: Primăria Orașului Sărmașu, Biblioteca Orășenească Liviu Rusu și Direcția Județeană pentru Cultură Mureș; manager de proiect Dinuca Burian.

Dintre invitații de seamă se numără: ing. Ioan Mocean, primarul orașului Sărmașu, Alexandru Câmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Lazăr Lădariu, redactor-șef al ziarului Cuvântul Liber, Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Mircea Dorin Istrate, poet și președinte al Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș; Gabriella Costescu, președinte al Asociației Literare Creneluri Sighișorene, însoțită de sighișorenii Piroska Hanea, Florian Voican, Dănuț Dudaș și Traian Comșa. La care se adaugă membrii grupului Graiul Câmpiei și elevi ai Liceului Teoretic Samuil Micu Sărmașu.

Programul a debutat cu două proiecții ale unor personalități locale, Ovidiu Iuliu Moldovan și Gabriela Moga Lazăr, prezentate pe scurt de profesorul Farcaș Ciprian. Noi informații despre Ovidiu Iuliu Moldovan au fost adăugate de către domnul inginer Teodor Biscoș. Aceștia doi din urmă au copilărit împreună și au fost colegi la aceeași școală generală. Astfel s-au aflat informații noi despre marele actor, amintiri din copilărie și motivul pentru care a ales actoria și contribuția sa pentru ridicarea monumentului victimelor horthysmului din Sărmașu.

S-a făcut apoi trecerea de la aceste două personalități cultural locale la viața și opera lui Mihai Eminescu. Astfel, elevul Aurelian Pop din clasa a X-a C a recitat poezia „Odă (în metru antic)" de Mihai Eminescu.

Următorul care a luat cuvântul a fost domnul Lazăr Lădariu, care a recitat în fața auditoriului câteva poezii și citate alese, scrise despre Mihai Eminescu: „cât timp va exista în lume, un singur exemplar din poeziile lui Eminescu, identitatea neamului nostru este salvată" (Mircea Eliade), fiind unul dintre ele. După aceea două tinere eleve au continuat cu alte recitări de poezii: Maria Vărzar (Revedere) și Bianca Roșca (Sărmanul Dionis).

După ce publicul și-a reamintit de Eminescu și de poeziile sale recitate anterior, domnul Nicolae Băciuț a preluat cuvântul și a povestit din memorie că în anul 1866, Mihai Eminescu a călătorit prin actualul județ Mureș și se cunosc în detaliu, câteva întâmplări, locurile unde a stat, traseul urmat și oamenii cu care a intrat în contact. De asemenea, domnul Băciuț a surprins cu alte lucruri puțin știute despre Eminescu precum faptul că astăzi există un crater cu același nume pe planeta Marte, numele său fiind atribuit și unei mici planete.

După minunata poveste s-a revenit la recitaluri de poezii, unele cu muzică: doamna Nicolae (Floare Albastră), eleva Cenan Olivia (Sara pe deal), Daria Birou (Somnoroase păsărele).

Lazăr Lădariu a luat din nou cuvântul reamintind „că salvarea noastră este reîntoarcerea la Eminescu, reîntoarcerea la cultură". Apoi a recitat poemul Întoarcerea la Eminescu, de Nicolae Dabija.

Următorul a fost domnul Mircea Dorin Istrate, care a rostit un scurt cuvânt numit „Lui Eminescu", precum și alte creații proprii închinate marelui poet. În final a oferit două diplome pentru primarul ing. Ioan Mocean și bibliotecara Dinuca Burian.

Octogenara Emilia Boia, din Sărmășel-Gară, a recitat o poezie despre Avram Iancu.

Cuvântul i-a fost dat, apoi, doamnei președinte Gabriella Costescu, care a prezentat revista nr. 9 Creneluri Sighișorene, care cuprinde jurnalul de activități, departajat în fiecare lună de peste an. Se mai află și o rubrică a scriitorilor colaboratori „de peste ocean", rubrica „rânduri-gânduri" și nou înființata rubrică „de peste Prut". De asemenea, între revistă și Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu" din Sărmașu s-a încheiat un acord de parteneriat, care include participarea la evenimentele bibliotecii. Totodată, revista, prin președintele ei, încurajează scrisul de articole și poezii ale oricărui pasionat de literatură.

A urmat domnul Alexandru Câmpeanu, care a completat o afirmație a domnului Băciuț: „noi nu suntem doar pelerini, noi suntem pelerini moștenitori, iar în pelerinajul nostru cred că trebuie să cinstim moștenirea lăsată de marele poet Eminescu." Totodată, „forma limbii române a cunoscut, în poetul Eminescu, cea mai frumoasă dezvoltare până astăzi." Apoi a ținut să o felicite pe doamna Dinuca Burian pentru activitatea depusă și i-a promis sprijinul pe viitor.

Domnul primar a reamintit că iar noi toți „ne-am spovedit prin Eminescu, atât cei care am ascultat, cei care am recitat, cât și cei care au cântat și cei care au ascultat." Apoi a mulțumit tuturor care au contribuit la acest program cultural organizat la Sărmașu. A vorbit apoi de viitoarele proiecte, precum cel al modernizării cinematografului sau al ridicării unui bust al doamnei Gabriela Moga Lazăr la Vișinelu.

Spre final, au existat alte recitaluri: Odette Szidonia (Lasă-ți lumea), Giulia Blăjan (Glossă), Piroska Hanea (Nașterea lui Eminescu, de Adrian Păunescu). Chitaristul Traian Comșa a reușit să facă să curgă câteva lacrimi de bucurie din partea auditoriului, pentru că a cântat patru melodii, creații proprii, trei dintre acestea având versuri aparținând celor trei invitați din sală: Mircea Dorin Istrate, Lazăr Lădariu și Nicolae Băciuț.

 

Lasă un comentariu