CSM nu dorește o lege nouă privind răspunderea magistraților!

Distribuie pe:

În ședința de săptămâna trecută (12 ianuarie 2017), plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, în unanimitate, un punct de vedere privind independența sistemului judiciar din perspectiva răspunderii materiale a magistraților și a independenței financiare.

Poziția CSM vine ca răspuns la propunerea noului ministru al Justiției, Florin Iordache, potrivit căruia „este necesară o lege a răspunderii magistraților, iar aceasta ar putea intra în dezbatere la Parlament cel târziu în februarie a.c.".

„CSM subliniază că legislația actuală reglementează răspunderea magistraților sub o triplă formă: disciplinară, penală și civilă (materială), astfel că nu este necesară adoptarea altor dispoziții legale privind aceste aspecte.

O altă reglementare, care nu își găsește corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat, cea legislativă și cea executivă, reprezintă în sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecințe pentru buna funcționare a societății.

Sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului că are capacitatea de a se autoregla, inclusiv prin sancționarea sub cele trei forme a magistraților, fiind, de altfel, și singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale. De aceea, orice inițiativă legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraților în alte coordonate decât cele deja existente în prezent este inoportună.

Consiliul Superior al Magistraturii, la rândul său, își asumă identificarea, soluționarea și sancționarea cu fermitate a situațiilor de încălcare a legii de către magistrați.

Referitor la independența financiară a sistemului judiciar, CSM se angajează să intensifice demersurile pentru preluarea bugetului instanțelor de la Ministerul Justiției.

În acest context, este necesară inclusiv luarea unor măsuri unitare privind salarizarea personalului din justiție. Inechitățile rezultate ca urmare a adoptării și interpretării neunitare a legilor de salarizare trebuie înlăturate, în acord cu decizia Curții Constituționale nr. 794 din 15.12.2016, astfel încât cei care fac parte din sistemul judiciar să fie salarizați avându-se în vedere o valoare de referință sectorială unică", își motivează CSM refuzul față de o nouă lege a răspundereii magistraților.

Pe de altă parte, Cristina Tracea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, a subliniat că „așa cum există o lege a răspunderii magistraților, trebuie să existe o lege a răspunderii Legislativului și o lege a răspunderii Executivului". 

Lasă un comentariu