De la 1 martie 2017, MEDICAMENTELE PENTRU AFECȚIUNI GRAVE, ELIBERATE FĂRĂ APROBAREA EXPERȚILOR CASELOR DE SĂNĂTATE!

În ședința din 12 ianuarie 2017, Guvernul a aprobat o hotărâre, care va intra în vigoare la 1 martie a.c., prin care persoanele care suferă de afecțiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare și altele vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate, fiind eliminată o verigă birocratică.

„Pacienții vor beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiunile menționate, în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz.

Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă.

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local.

Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice", precizează Guvernulîntr-un comunicat de presă.

Conform aceleiași surse, în prezent, la nivelul CNAS, comisii de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru afecțiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității și obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă și epilepsie.

Comisiile de experți sunt constituite din medici de specialitate, care emit deciziile de avizare (neavizare) a inițierii și (sau) continuării tratamentelor cu medicamente. 

Lasă un comentariu