Cine participă, oficial, la ceremoniile de învestire a președintelui Statelor Unite ale Americii

„În legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la participarea la ceremoniile de învestire a președintelui Statelor Unite ale Americii, Administrația Prezidențială precizează:

Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie.

Această regulă a fost reconfirmată explicit și cu ocazia învestirii președintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitația trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington.

Delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român.

România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii", subliniază Administrația Prezidențială.

Comunicatul oficial al Președinției explică de ce nici măcar Klaus Iohannis nu va participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, în contextul în care Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, s-a lăudat cu prezența în SUA exact cu acest prilej, el urmând să fie însoțit de premierul Sorin Grindeanu.

Întrucât „conform cutumelor", România va fi reprezentată oficial doar de George Maior, ambasadorul nostru în SUA, sperăm ca politicienii Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu să își plătească deplasarea din propriul buzunar, nu din bani noștri, ai contribuabililor!

Lasă un comentariu