Medicul de familie și medicul specialist

Distribuie pe:

Problemele de sănătate constituie un complex în care intră, în primul rând, aspectele profilactice, adică prevenirea îmbolnăvirilor, iar în al doilea rând, tratamentul bolii constatate.

Astăzi, la noi, există medici specialiști, formați prin examene și stagii bine organizate, medici care privesc unilateral bolnavul, fiind pregătiți să rezolve patologia de organ: unii sunt specializați în patologia tubului digestiv, alții în bolile inimii, alții în bolile de sânge, inimă, rinichi, plămâni, dar nu se ocupă direct de problemele complexe ale pacientului. Este mai mare nevoie ca oricând de medici care să privească în ansamblu bolnavul și problemele lui și care să cunoască oricând modul în care își duce viața, să știe condițiile în care muncește, mediul familial, modul în care se alimentează, dacă consumă sau nu toxice etc. De asemenea, ei trebuie să cunoască familia din care provine pacientul.

O altă problemă care se pune la ora actuală în fața medicului de familie este influența eredității asupra bolnavului pentru că individul moștenește predispoziții sau chiar boli transmise ereditar, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, reumatismul cronic degenerativ, ulcerul gastro-duodenal, guta etc.

Indicațiile date de medicul specialist sunt utile bolnavului în măsura în care medicul de familie le poate integra în complexul individual al pacientului, deoarece, atunci când se face un tratament, trebuie ținut cont de foarte mulți factori individuali, care condiționează modul de aplicare. Prin urmare, între medicul specialist și medicul de familie, care cunoaște în ansamblu bolile și condițiile pacientului, trebuie să fie o colaborare foarte strânsă, în interesul cetățeanului.

Astăzi se pune un accent deosebit pe noua categorie de medici, care trebuie să cunoască aproape toate domeniile medicale și, în același timp, să știe cât mai bine complexitatea omului luat sub observație. În acest domeniu a apărut o literatură bogată, care încearcă, pe plan organizatoric, rezolvarea funcționării sistemului de sănătate prin Casa de Asigurări, implicând, deopotrivă, medicul specialist și medicul de familie.

Medicul de familie are nevoie de o pregătire profesională vastă, de calități deosebite de analiză și de tratare a bolnavilor, fiind, în același timp, un sfătuitor în prevenirea îmbolnăvirilor.

Față de munca valoroasă, analitică, a specialistului, medicul de familie are datoria să realizeze sinteza datelor, să le interpreteze pe acestea și să adopte tratamentul individual, el putând fi comparat cu luptătorul din linia întâi a frontului. La rândul său, specialistul este omul din spatele frontului, care asigură legătura directă cu linia întâi.

Lasă un comentariu